Nieuws

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens.

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Dringende oproep deskundigen: “Goede bedrijfshygiëne op pluimveebedrijven is van levensbelang, niet alleen voor waterrijke gebieden”

17 november 2020

“In grote delen van het land worden veel dode vogels gevonden die zijn gestorven aan vogelgriep. Dit betekent dat er heel veel virus aanwezig is in het milieu. Dit is zorgelijk, omdat het virus de komende maanden steeds beter kan overleven als de buitentemperatuur daalt in de wintermaanden.

Er zijn al vier pluimveebedrijven besmet geraakt door het virus. De pluimveehouders zullen alle zeilen moeten bijzetten om te voorkomen dat het aantal in de komende maanden flink oploopt. Wat u kunt doen? Probeer op alle mogelijke manieren direct en indirect contact van mensen, voertuigen en uw huisdieren met wilde watervogels en hun ontlasting te voorkomen. Loop alle hygiënemaatregelen op uw bedrijf grondig na, en verbeter het waar nodig. Denk hierbij aan:

  • Beperk het aantal bezoekers en voertuigen op het erf en in de stal zoveel mogelijk, en zorg voor een goede scheiding van de schone weg / vuile weg;
  • Houdt het erf en de daken van de stallen schoon: verwijder vogelmest met water en evt. zeep;
  • Probeer alle kieren en spleten, waardoor lekwater van dak of regengoten of ongedierte binnen kan komen, zoveel mogelijk af te sluiten;
  • Zorg dat het erf en de directe omgeving rondom de stallen, en strooiselopslag, goed zijn opgeruimd en onaantrekkelijk zijn gemaakt voor vogels en ongedierte;
  • Gebruik de hygiënesluis consequent en zorg ook hier voor een duidelijke scheiding tussen de schone en vuile weg zodat geen besmet materiaal van het erf de stal in kan komen.

Goede hygiëne is geen garantie voor het voorkomen van vogelgriep, maar het vermindert wel sterk de kans. Dat geldt niet alleen voor bedrijven in waterrijke gebieden, maar ook daarbuiten. Ook daar kunnen watervogels aanwezig zijn en ligt het risico op besmettingen tussen pluimveebedrijven ook continu op de loer. Alleen met een goede bedrijfshygiëne op álle bedrijven kunnen de pluimveehouders de kans op vogelgriepuitbraken beperken.”

Prof. dr. J.A. (Arjan) Stegeman en dr. F.C. (Francisca) Velkers (beiden dierenarts/epidemioloog bij de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht)

Benieuwd naar meer praktische tips voor een goede bedrijfshygiëne? Klik dan hier.