Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

PluimveePodcast: Dierziekten de baas met veterinair onderzoek

15 oktober 2020

Wat is de meerwaarde van veterinair onderzoeksprogramma in de pluimveesector? De resultaten van het praktische onderzoek naar de E.coli-bacterie onderstreept het belang. Nieuwe methoden geven meer inzicht, vertellen dierenarts Jeanine Wiegel van Royal GD en legpluimveehouder Eric Hubers, voorzitter van Stichting AVINED in een PluimveePodcast.

Gezonde pluimveestapel en gezond bedrijf

Volgens Hubers liggen er in de pluimveehouderij grote uitdagingen op het gebied van veterinair onderzoek. “De Nederlandse pluimveesector is toonaangevend in de wereld. Op het gebied van innovatiekracht blinken wij echt wel uit. Dat komt omdat wij veel geld over hebben voor onderzoek om die positie te behouden. De onderzoeksagenda richt zich op drie thema’s: diergezondheid en dierenwelzijn, voedselveiligheid en volksgezondheid en daarnaast de vermindering van milieu-emissies. Het veterinair onderzoek is een belangrijke. Het uitgangspunt is om niet alleen een gezonde pluimveestapel te hebben, maar ook een gezond bedrijf.”

E.coli is serieuze problematiek

Jeanine Wiegel gaat in de podcast in op de specifieke veterinaire uitdagingen met de E.coli-bacterie, wat een serieus probleem voor de sector is. “Het is lastig om er een getalletje te plakken op hoe groot de schade is. We hebben het wel geprobeerd. Door onderzoek van collega’s hier bij Royal GD wordt de schade voor de leg- en de vermeerderingssector alleen al in 2013 geschat op een bedrag van 3,7 miljoen euro.”

Beluister de complete podcast en kom meer te weten over het belang van het veterinaire praktijk onderzoek en hoe daarmee onder andere wordt geprobeerd om inzicht te krijgen in het detecteren van de E.coli-stammen. En lees hier meer over het veterinair praktijkonderzoeksprogramma.