Nieuws

Onderzoeksvragen of ideeën? Laat het AVINED weten

Uw mening als ondernemer in de pluimveesector telt. Niemand weet beter welke ontwikkelingen nodig zijn om (toekomstige) uitdagingen de baas te zijn. Dus, mocht u ideeën of interessante kennisvragen hebben, laat dit vooral weten via onze website.

Facturatie maart 2023

In de week van 20 maart worden de facturen van ADB en AVV verzonden.

Omschakeling van Bio naar Scharrel

Regelmatig krijgt AVINED vragen van legpluimveehouders die willen omschakelen van biologische houderijvorm naar houderijvorm scharrel of vrije uitloop. Graag informeren wij u over de stappen die hierbij komen kijken.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

PluimveePodcast: Dierziekten de baas met veterinair onderzoek

15 oktober 2020

Wat is de meerwaarde van veterinair onderzoeksprogramma in de pluimveesector? De resultaten van het praktische onderzoek naar de E.coli-bacterie onderstreept het belang. Nieuwe methoden geven meer inzicht, vertellen dierenarts Jeanine Wiegel van Royal GD en legpluimveehouder Eric Hubers, voorzitter van Stichting AVINED in een PluimveePodcast.

Gezonde pluimveestapel en gezond bedrijf

Volgens Hubers liggen er in de pluimveehouderij grote uitdagingen op het gebied van veterinair onderzoek. “De Nederlandse pluimveesector is toonaangevend in de wereld. Op het gebied van innovatiekracht blinken wij echt wel uit. Dat komt omdat wij veel geld over hebben voor onderzoek om die positie te behouden. De onderzoeksagenda richt zich op drie thema’s: diergezondheid en dierenwelzijn, voedselveiligheid en volksgezondheid en daarnaast de vermindering van milieu-emissies. Het veterinair onderzoek is een belangrijke. Het uitgangspunt is om niet alleen een gezonde pluimveestapel te hebben, maar ook een gezond bedrijf.”

E.coli is serieuze problematiek

Jeanine Wiegel gaat in de podcast in op de specifieke veterinaire uitdagingen met de E.coli-bacterie, wat een serieus probleem voor de sector is. “Het is lastig om er een getalletje te plakken op hoe groot de schade is. We hebben het wel geprobeerd. Door onderzoek van collega’s hier bij Royal GD wordt de schade voor de leg- en de vermeerderingssector alleen al in 2013 geschat op een bedrag van 3,7 miljoen euro.”

Beluister de complete podcast en kom meer te weten over het belang van het veterinaire praktijk onderzoek en hoe daarmee onder andere wordt geprobeerd om inzicht te krijgen in het detecteren van de E.coli-stammen. En lees hier meer over het veterinair praktijkonderzoeksprogramma.