Nieuws

Salmonellabesmettingen Nederland onder EU-doelstellingen

Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector alle doelstellingen van de EU voor 2022 gehaald. Daarvoor willen wij u bedanken!

Wijziging bemonsteringsfrequentie Salmonella (groot)ouderdierbedrijven per 1 juli 2023

De wettelijke bemonsteringsfrequentie voor Salmonella bij (groot)ouderdierbedrijven keert terug naar driewekelijks voor regulier onderzoek en twee keer per ronde voor officieel onderzoek.

Terugkijken: Webinar "Ontsmettten drinkwater(leiding) in pluimveestallen, waar moet ik op letten?"

Op 10 mei 2023 hebben ZLTO, AVINED (IKB Ei & IKB Kip) en SecurEggFarmer een webinar voor pluimveehouders en erfbetreders georganiseerd over ‘Ontsmetten drinkwater(leiding) in pluimveestallen’.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Samen aan de slag met de Roadmap strategische aanpak vogelgriep

26 maart 2019

Op 26 maart 2019 is het eerste exemplaar Roadmap strategische aanpak vogelgriep aangeboden aan mevrouw Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) door Eric Hubers (voorzitter van de AVINED adviescommissie pluimveegezondheidszorg). De roadmap bevat aanbevelingen om het risico in Nederland op uitbraken met hoogpathogene vogelgriep te verkleinen. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren (Dierenbescherming) en AVINED (de koepel waarin de Nederlandse pluimveesector vertegenwoordigd is) hebben samen aan de Roadmap strategische aanpak vogelgriep.

Vogelgriep is een structurele dreiging voor de Nederlandse pluimveesector. Met de roadmap is alle beschikbare kennis bijeen gebracht. Op basis daarvan zijn 28 concrete aanbevelingen geformuleerd. De uitvoering van sommige aanbevelingen kunnen mogelijk het komend winterseizoen al een bijdrage leveren aan het verkleinen van het risico op vogelgriepuitbraken, zoals verbeteringen rondom biosecurity op pluimveebedrijven en het opstarten van onderzoek naar de bruikbaarheid van bijvoorbeeld windbreekgaas om insleeprisico’s te verkleinen. Een aantal aanbevelingen vergen een lange termijn aanpak, zoals de ontwikkeling van vaccinatiestrategie en de mogelijkheid om via planologie risico’s te beheersen in waterrijke gebieden. Hiervoor is een vervolgtraject noodzakelijk dat zo snel mogelijk wordt opgepakt. Beheersing van risico’s op vogelgriep vergt een gezamenlijke aanpak. De gepubliceerde roadmap vormt de leidraad om die aanpak gestructureerd in te vullen.

Benieuwd naar de roadmap? Klik dan hier.

In een kamerbrief geeft minister Schouten een toelichting op de Roadmap vogelgriep. Klik hier voor de kamerbrief