Nieuws

Format keurmerk IKB PSB beschikbaar

In 2023 is het keurmerkreglement IKB PSB gewijzigd. Het keurmerk bestaat nu uit het logo van IKB PSB met daaronder de certificeerde activiteit(en) vermeld. Hiermee kunt u nog beter laten zien aan uw afnemers voor welke activiteiten u gecertificeerd bent en verkleinen we de kans dat bedrijven activiteiten uitvoeren waarvoor zij niet gecertificeerd zijn. Om

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 september a.s.

In overleg met de Adviescommissie IKB PSB is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB PSB voorbereid. Per 1 september 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving en de uitvoering van de controles nog efficiënter te laten verlopen.

Top 5 veelvoorkomende tekortkomingen IKB PSB-controles 2023

Wat kunt u doen om deze te voorkomen? De Certificerende Instantie Kiwa VERIN stelt na afloop van elk kalenderjaar een overzicht samen met daarin de veel voorkomende tekortkomingen tijdens IKB PSB controles. Dit betreffen veelvoorkomende tekortkomingen op de voorschriften. Wij geven u in deze nieuwsbrief graag een aantal tips om afkeur op deze voorschriften te

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Toename van Mycoplasma gallisepticum (Mg)

13 januari 2022

Het laatste kwartaal van 2021 werd een toename in klinische uitbraken van Mycoplasma gallisepticum (Mg) gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) via het Early Warning System. Het betrof zowel leghennen als kalkoenen. Eind 2021 vond er een uitbraak plaats bij vleesvermeerderingsdieren. Op sectie werd door de praktiserende dierenarts hartzakontsteking, leverkapselontsteking en buikvliesontsteking vastgesteld waarbij E. coli kon worden geïsoleerd.

Hierbij enkele signalen:

  • Acute uitval van zowel hennen als hanen.
  • Dikke koppen, ontstoken oogleden, ontstoken luchtpijpen en rochelende dieren. In de loop van één week worden de problemen steeds duidelijker zichtbaar en hoorbaar.
  • Weekuitval was opgelopen tot ruim 2%. Er was geen daling van de eiproductie te zien en de symptomen beperkten zich tot één van de stallen.

Inmiddels is er ook begin 2022 een uitbraak geweest van Mg bij vleesvermeerderingsdieren. Om de kans op een Mg-besmetting te verkleinen, zijn hygiënemaatregelen belangrijk.

De GD werkt aan een update van een Mg-protocol voor de kalkoensector. Het geactualiseerde protocol komt binnenkort beschikbaar. Ook voert de GD een genotypering uit van de Mg-stammen bij de uitbraken bij kalkoenen, legpluimvee en vleesvermeerderingsdieren om inzicht te krijgen in de epidemiologie. Daarna zal worden bepaald of het zinvol en haalbaar is om de aanwezigheid van Mg bij vleeskalkoenen en ander pluimvee te inventariseren om tot gerichte maatregelen te komen (bijv. Mg-vaccinatie voor nieuw op te zetten koppels op Mg-positieve legbedrijven).

Meer over toename van Mg (GD) Meer over hygiënemaatregelen