Nieuws

IKB Kip: Änderungen im IKB Kip ab 1. Juni 2024

in Absprache mit dem „Centraal College van Deskundigen IKB Kip“ (CCvD) wurden einige Änderungen im IKB Kip-Zertifizierungssystem vorbereitet.

IKB Kip: Amendments to IKB Kip with effect from 1 June 2024

Working in consultation with the Central Board of Experts (CBE), we have made a number of amendments to the IKB Kip certification scheme.

Extra aandacht voor een aantal voorschriften

Denk eraan, sinds 1 juli 2024 is het verplicht een noodstroomaggregaat te hebben!

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vogelgriep vastgesteld bij zwanen en eenden in Heeten (24 augustus 2021)

24 augustus 2021

In Heeten (provincie Overijsel) is bij sierwatervogels van een vogelhouder vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden alle circa 665 sierwatervogels van de besmette locatie geruimd door de NVWA. Ook is er een vervoersverbod van kracht in een zone van 10 kilometer rond het getroffen bedrijf.

Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen in totaal 36 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Heeten. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gehouden gevogelte. Klik hier voor meer informatie (LNV), o.a. de regeling en 10-kilometerzone.

Momenteel werkt AVINED aan de afvoermogelijkheden van vleeskuikens en consumptie-eieren uit het gebied Heeten. Een voorwaarde is hierbij wel dat de screeningsresultaten uit het gebied negatief zijn. Als hier meer over bekend is dan volgt er informatie via de AVINED-nieuwsbrief. De afvoer van broedeieren door vermeerderingsbedrijven naar de broederij is in principe onder voorwaarden mogelijk twee weken na de bevestiging van de besmetting. Dit geldt ook voor het verplaatsen van opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen.

Maatregelen

Nog steeds gelden er enkele landelijke maatregelen voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens:

  • Aangescherpte meldplicht, waarbij pluimveehouders eerder melding moeten maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee;
  • Afdekken en gebruik van strooisel voor eenden;
  • Bezoekersverbod voor commercieel gehouden vogels, tenzij bezoekers geregistreerd worden en het bezoekersprotocol wordt nageleefd.

De ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee is sinds 6 juli 2021 niet meer van kracht. Naar aanleiding van deze besmetting vraagt de minister van LNV de deskundigengroep Dierziekten naar een risicobeoordeling voor de betreffende regio en voor heel Nederland. Het advies van de deskundigengroep wordt nog deze week verwacht en mede op basis van dat advies zal worden besloten of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn.