Nieuws

EU-doelstellingen Salmonella besmettingen in 2023

De EU stelt jaarlijks doelstellingen voor het maximale percentage met Salmonella besmette koppels. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels.

Salmonella stroomschema’s vernieuwd

De Salmonella stroomschema’s voor vleeskuikens, (opfok)leghennen en voorschakels zijn vernieuwd. Deze stroomschema’s worden voor u beschikbaar gesteld door AVINED en zijn een visuele weergave van de verplichtingen vanuit wetgeving en de IKB-regelingen rondom Salmonella.

Oproep: doe mee aan het “Happy Feet” onderzoek naar tenenpikken bij leghennen

Wageningen Livestock Research (WLR) voert in samenwerking met Agromix Broederij en Opfokintegratie, Lohmann Breeders, Cargill Animal Nutrition, ABZ Diervoeding, Vencomatic en AVINED een onderzoek uit naar tenenpikkerij bij leghennen in Nederland.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vogelgriep vastgesteld op een legbedrijf in Barneveld (2 september 2022)

2 september 2022

Het ministerie van LNV meldt dat in Barneveld (provincie Gelderland) op een legpluimveebedrijf vogelgriep is vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 41.000 kippen op de locatie geruimd door de NVWA.

In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen 34 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometer zone liggen 220 pluimveebedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Vervoersverbod

Het vervoersverbod in het beperkingsgebied rond de uitbraak heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook is in een aantal regio’s de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. In deze regio’s  geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op de locatie in Barneveld wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig, worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.