Nieuws

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens.

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Veel gestelde vragen tarieven Aangewezen Databanken

De uitvoeringskosten zijn vastgesteld door de totale uitvoeringskosten te verdelen naar rato van belasting van de ICT en administraties door een bepaald bedrijfstype en vervolgens te delen door het aantal actieve registraties (KIP-nummers). Ieder KIP-nummer betaalt dus. De overheid houdt toezicht op de juiste kostendekkende doorberekening.

De kosten worden niet meer doorbelast per opgezet dier, maar per (bedrijfstype) registratie (KIP-nummer). Het is voor deze taken niet zo dat kleine bedrijven de ICT en administraties minder belasten dan grote bedrijven. De totale uitvoeringskosten voor de sector zijn bij deze methode lager doordat deze veel eenvoudiger is.

De overheid wil van alle sectoren weten wat het antibioticagebruik is. De organisaties in de legsector hebben daarom besloten de geleverde antibiotica te laten registreren in de database CRA. Hierdoor kan de legsector het lage gebruik van antibiotica aantonen. Het gebruik van de database CRA brengt kosten met zich mee. De kosten zijn voor de legbedrijven lager dan voor bedrijven in de vleessector, omdat minder werkzaamheden voor de legsector verricht worden.

Dit komt doordat AVINED in de loopt van de tijd nieuwe activiteiten is gaan uitvoeren die verschillende grondslagen (per dier, per bedrijf) en verschillende momenten van goedkeuring van tarieven hebben. In de toekomst wordt dit waar mogelijk vereenvoudigd.