Salmonella bij de voorschakels

De Salmonella pagina voor de voorschakels is in ontwikkeling. Op termijn kunt u hier ook informatie vinden over de wettelijk én IKB verplichtingen rondom Salmonella, bijvoorbeeld via een overzichtelijk stroomschema.

 

Werkwijze verificatieonderzoek Salmonella per direct aangepast

In januari 2020 is de Nederlandse pluimveesector opgeschrikt door het bericht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de aangepaste werkwijze bij het verificatieonderzoek Salmonella bij ouderdieren. De aanpak is gewijzigd onder druk van de Europese Commissie.

Wat is er gewijzigd?

Dieren moeten direct na een eerste positieve testuitslag afgevoerd worden. Voor de wijziging werd er na de eerste positieve testuitslag, een verificatieonderzoek uitgevoerd. Een verificatieonderzoek zal nog slechts in uitzonderlijke gevallen worden toegepast wanneer er gerede twijfel is aan de juistheid van de eerste testuitslag. De nieuwe werkwijze leidt tot het volstrekt onnodig vroegtijdig slachten van dieren.

De sector is overvallen door deze wijziging en betreurt het gebrek aan eerdere afstemming met de sector. De pluimveesector heeft een brief gestuurd aan Schouten om haar ongenoegen te uiten en om een aantal vragen te stellen.