Nieuws

Onderzoeksvragen of ideeën? Laat het AVINED weten

Uw mening als ondernemer in de pluimveesector telt. Niemand weet beter welke ontwikkelingen nodig zijn om (toekomstige) uitdagingen de baas te zijn. Dus, mocht u ideeën of interessante kennisvragen hebben, laat dit vooral weten via onze website.

Facturatie maart 2023

In de week van 20 maart worden de facturen van ADB en AVV verzonden.

Omschakeling van Bio naar Scharrel

Regelmatig krijgt AVINED vragen van legpluimveehouders die willen omschakelen van biologische houderijvorm naar houderijvorm scharrel of vrije uitloop. Graag informeren wij u over de stappen die hierbij komen kijken.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Accreditatie IKB Kip

Instellingen zoals een keuringsinstantie of een laboratorium geven keurmerken, certificaten of testrapporten uit. Zij moeten daarvoor deskundig en onafhankelijk zijn. De Raad voor Accreditatie (RvA) toetst deze instellingen daar regelmatig op. Dit heet accrediteren. De RvA valt onder eindverantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Het certificatieschema IKB Kip is door de RvA geaccepteerd volgens ISO / IEC 17065.

Bekijk hier de scope van het accreditaat van IKB Kip.

Or the accreditation scope in English.

Ook de Certificerende Instanties (CI’s) die de certificeringen en controles in de praktijk uitvoeren, dienen geaccrediteerd te zijn.

Redenen om te accrediteren

Consumenten en zakelijke afnemers verwachten dat producten en diensten veilig zijn en aan kwaliteitseisen voldoen. Keurmerken en certificaten zorgen ervoor dat dit ook zichtbaar is. Een organisatie die keurmerken of certificaten afgeeft kan met accreditatie laten zien dat ze deskundig en onpartijdig te werk gaat.

Proces van accreditatie

De specifieke eisen per markt zijn vastgelegd in (inter-)nationale accreditatienormen. De RvA beoordeelt of instellingen aan deze normen voldoen. Is een laboratorium, keuringsinstantie of certificatieschema geaccrediteerd / geaccepteerd door de RvA, dan voeren zij (naar internationale maatstaven) hun taken goed uit. Een geaccrediteerde instelling wordt regelmatig gecontroleerd. Voldoet de instelling niet meer aan de eisen, dan kan de RvA de accreditatie intrekken.