Nieuws

Nieuwe versie van Mijn AVINED

Dinsdagmiddag 22 april wordt de nieuwe versie van Mijn AVINED gepubliceerd. Mijn AVINED krijgt een verbeterde vormgeving in de huisstijl van AVINED. Daarnaast wordt het systeem iets sneller in gebruik.

Verpakken Salmonella monsters

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilige voeding. U als pluimveehouder en levensmiddelenproducent levert een belangrijke bijdrage door monstermateriaal voor Salmonella-onderzoek in te sturen.

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

IKB Kip: Uitvoer onderzoeken in tijden van vogelgriep

7 maart 2022

Het uitvoeringsbesluit IKB Kip is geactualiseerd op 28 januari 2022. Vanwege vogelgriep kunnen de controles niet altijd op de gewoonlijke manier uitgevoerd worden. Zo mag, in verband met het wettelijke bezoekverbod, bezoek aan de stallen alleen wanneer dit noodzakelijk is. Deze regelgeving rondom AI kan ertoe leiden dat u tijdelijk niet kunt voldoen aan een IKB Kip voorschrift. Als dit het geval is, dan kunt u dit schriftelijk melden bij het secretariaat IKB Kip via info@ikbkip.nl. Vermeld hierbij uw bedrijfsnaam, KIP-nummer, het voorschrift en de reden van het knelgeval op uw bedrijf.

Als voorbeeld kunt u onder andere denken aan het jaarlijkse drinkwateronderzoek (voorschrift F15 uit IKB Kip Bijlage 1.2). Als er geen aanleiding is om specifiek in deze periode het wateronderzoek uit te voeren, dan heeft u te maken met het verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen dat door de overheid is ingesteld. Als er wel aanleiding is (bijv. ziekteverschijnselen of verminderde wateropname bij de dieren) dan is het stalbezoek toegestaan en mag uw dierenarts of HOSOWO-instantie de stal wel in om watermonsters te nemen.

Aangezien het IKB-wateronderzoek iedere 12 maanden moet worden uitgevoerd, heeft u dit mogelijk eerder al gedaan, of is daar voor uw bedrijf in de komende maanden (als het bezoekverbod wordt opgeheven) nog tijd voor. Als in uw geval er geen ruimte meer is, zoek dan tijdig (vóór verloop van de 12 maanden) contact met het secretariaat IKB Kip zoals hierboven beschreven.

Klik hier voor het uitvoeringsbesluit IKB Kip