Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Evaluatie actieplan voedselveiligheid gepubliceerd

25 maart 2022

Een onafhankelijk bureau heeft in opdracht van het Ministerie van LNV en VWS een evaluatie uitgevoerd over het Actieplan Voedselveiligheid. Het rapport is op 22 maart naar de Tweede Kamer gestuurd. Het Actieplan Voedselveiligheid is opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Onderzoekscommissie Sorgdrager. Hierin werden alle acties en maatregelen aangegeven, die door de eierketen, de NVWA en de ministeries van LNV en VWS uitgevoerd moesten worden om de voedselveiligheid beter te borgen. Een van de belangrijkste doelen van het Actieplan was ervoor zorgen dat voedselveiligheid topprioriteit heeft binnen de eierketen en bij de overheid. Uit de evaluatie blijkt dat het actieplan heeft gezorgd dat dit doel is bereikt.

In het rapport wordt lovend gesproken over de eierketen en het kwaliteitssysteem IKB Ei. Naast het feit dat de eierketen en IKB Ei alle acties en maatregelen van het Actieplan hebben uitgevoerd, wordt aangegeven dat de versterking van het kwaliteitssysteem IKB Ei hierin belangrijk is geweest. IKB Ei wordt als een uitstekende basis gezien voor het bewaken van onder meer de voedselveiligheid van broedei tot winkelschap. Dit omdat het kwaliteitssysteem duidelijkheid geeft aan alle betrokkenen in de keten over de wijze waarop voedselveiligheid gemonitord en nageleefd moeten worden. Ook wordt aangegeven dat door de toegenomen duidelijkheid, de sector zelf meer bewust is geworden van haar verantwoordelijkheid als het gaat om het bewaken van de voedselveiligheid. De sector is doorlopend actief en preventief bezig met voedselveiligheid, bijvoorbeeld via het Programma Monitoring Kritische Stoffen IKB Ei, de jaarlijkse fraude en kwetsbaarheidsanalyse en het Meldpunt IKB.

De kamerbrief en het gehele rapport