Nieuws

Tarieven Diergezondheidsfonds 2025 (26-11-24)

De tarieven voor het Diergezondheidsfonds (DGF) voor 2025 zijn kortgeleden gepubliceerd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onlangs naar alle pluimveehouders een brief over de DGF-tarieven gestuurd. Via deze nieuwsbrief wil AVINED u wat toelichting geven. Het DGF wordt door de overheid beheerd, maar is gebaseerd op een convenant tussen het ministerie van Landbouw,

Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Putten (21 november 2024)

Vanaf heden is afvoer van consumptie-eieren en vleeskuikens uit het beperkingsgebied Putten onder voorwaarden weer mogelijk.

Landelijke ophok- en afschermplicht (20 november 2024)

De minister van LVVN heeft een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Evaluatie actieplan voedselveiligheid gepubliceerd

25 maart 2022

Een onafhankelijk bureau heeft in opdracht van het Ministerie van LNV en VWS een evaluatie uitgevoerd over het Actieplan Voedselveiligheid. Het rapport is op 22 maart naar de Tweede Kamer gestuurd. Het Actieplan Voedselveiligheid is opgesteld naar aanleiding van het rapport van de Onderzoekscommissie Sorgdrager. Hierin werden alle acties en maatregelen aangegeven, die door de eierketen, de NVWA en de ministeries van LNV en VWS uitgevoerd moesten worden om de voedselveiligheid beter te borgen. Een van de belangrijkste doelen van het Actieplan was ervoor zorgen dat voedselveiligheid topprioriteit heeft binnen de eierketen en bij de overheid. Uit de evaluatie blijkt dat het actieplan heeft gezorgd dat dit doel is bereikt.

In het rapport wordt lovend gesproken over de eierketen en het kwaliteitssysteem IKB Ei. Naast het feit dat de eierketen en IKB Ei alle acties en maatregelen van het Actieplan hebben uitgevoerd, wordt aangegeven dat de versterking van het kwaliteitssysteem IKB Ei hierin belangrijk is geweest. IKB Ei wordt als een uitstekende basis gezien voor het bewaken van onder meer de voedselveiligheid van broedei tot winkelschap. Dit omdat het kwaliteitssysteem duidelijkheid geeft aan alle betrokkenen in de keten over de wijze waarop voedselveiligheid gemonitord en nageleefd moeten worden. Ook wordt aangegeven dat door de toegenomen duidelijkheid, de sector zelf meer bewust is geworden van haar verantwoordelijkheid als het gaat om het bewaken van de voedselveiligheid. De sector is doorlopend actief en preventief bezig met voedselveiligheid, bijvoorbeeld via het Programma Monitoring Kritische Stoffen IKB Ei, de jaarlijkse fraude en kwetsbaarheidsanalyse en het Meldpunt IKB.

De kamerbrief en het gehele rapport