Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Geen wijziging ophokplicht (8 juni 2021)

10 juni 2021

De deskundigengroep dierziekten heeft geconcludeerd dat het risico van introductie van HPAI H5 op pluimveebedrijven in Nederland gelijk blijft. Er blijft dus een hoog risico voor Noord-Nederland en een matig tot hoog risico in de rest van Nederland. Voor het ministerie van LNV is dit reden om de vogelgriepmaatregelen, waaronder de ophokplicht, te handhaven. Het ministerie van LNV heeft eind deze week overleg hierover met de organisaties in de pluimveesector.

De deskundigengroep meldt dat het rustiger lijkt te worden op het gebied van HPAI, maar dat HPAI H5 nog niet uit Nederland verdwenen is. Er zijn de afgelopen dagen nog enkele besmette vogels gevonden in Noord-Nederland. Het virus lijkt door het hele land nog wel aanwezig op een lager niveau dan in Groningen. De weersvoorspellingen zijn gunstig (veel zon en warmte) en tegelijkertijd is de onzekerheid over het afnemen van het virus nog groot. De deskundigen meldden dat met name jonge vogels meer kans geven op infectie en een hogere virusuitscheiding hebben. Deze aspecten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan virusverspreiding in de omgeving. De deskundigengroep beoordeelt op verzoek van het ministerie wekelijks of de risico-inschatting wijzigt.

Meer informatie

Heeft u vragen over de vogelgriepsituatie? Neem dan contact op met AVINED (info@avined.nl).