Nieuws

Tarieven Diergezondheidsfonds 2025 (26-11-24)

De tarieven voor het Diergezondheidsfonds (DGF) voor 2025 zijn kortgeleden gepubliceerd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onlangs naar alle pluimveehouders een brief over de DGF-tarieven gestuurd. Via deze nieuwsbrief wil AVINED u wat toelichting geven. Het DGF wordt door de overheid beheerd, maar is gebaseerd op een convenant tussen het ministerie van Landbouw,

Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Putten (21 november 2024)

Vanaf heden is afvoer van consumptie-eieren en vleeskuikens uit het beperkingsgebied Putten onder voorwaarden weer mogelijk.

Landelijke ophok- en afschermplicht (20 november 2024)

De minister van LVVN heeft een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Landelijke ophok- en afschermplicht (20 november 2024)

20 november 2024

De minister van LVVN heeft een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld. Dit besluit is genomen na een nieuwe risicobeoordeling van de Deskundigengroep Dierziekten, die het risico op vogelgriepuitbraken matig tot hoog inschatten.

Op 18 november is vogelgriep vastgesteld in Putten, Gelderland. Op 20 november is er nog een besmetting vastgesteld dicht bij de grens met Nederland, namelijk in Kleve (Duitsland). Op basis van deze twee besmettingen en alle beschikbare informatie over uitbraken in andere lidstaten van de Europese Unie is de kans op besmetting van een pluimveebedrijf in heel Nederland ingeschat als matig tot hoog (op 29 oktober was dat laag tot matig).

De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet commercieel gehouden risicovogels (bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen).

Regeling ophok-en afschermplicht (LVVN)

Kleine beperkingszone 

Naar aanleiding van de besmetting in Kleve heeft Duitsland een beperkingszone van 10 km ingesteld, conform de Europese regelgeving. Een klein deel daarvan valt op Nederlands grondgebied, in Gelderland. Het ministerie van LVVN heeft voor dat deel een beperkingszone ingesteld, met de gebruikelijke maatregelen. Er ligt in dat gedeelte één locatie met vogels in de 10 km zone.

Kaart van het gebied: dierziekteviewer RVO