Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Nieuwe benchmarkwaarden antibiotica voor kalkoenbedrijven

1 juni 2021

AVINED heeft voor 2021 en 2022 in overleg met de werkgroep antibiotica aanpak kalkoensector nieuwe benchmarkwaarden voor het gebruik van antibiotica vastgesteld. Deze waarden zijn 14 en 20 DDDA1. Bedrijven onder de 14 DDDA worden ingedeeld in de groene categorie, bedrijven tussen 14 en 20 in de oranje categorie en bedrijven boven de 20 in de rode categorie. Bedrijven in de oranje en rode categorie worden gevraagd om stappen te zetten om het gebruik van antibiotica te verlagen. De aanpak is vrijwillig, maar wel noodzakelijk.

Kalkoenbedrijven ontvangen elk half jaar van AVINED een rapport over het antibioticagebruik op het bedrijf. In de rapporten worden de kalkoenbedrijven ingedeeld in de categorieën rood, oranje en groen. De waarden voor deze indeling zijn in 2013 vastgesteld door de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) op 19 en 31 DDDA en waren niet meer actueel. Het gemiddelde antibioticumgebruik in de kalkoensector is sinds 2013 fors gedaald naar minder dan 10 DDDA in 2020.

Achtergrond
De SDa heeft vorig jaar een nieuwe benchmarkwaarde voor het gebruik van antibiotica bij kalkoenbedrijven vastgesteld van 10 DDDA. Bedrijven onder de 10 DDDA zijn ‘groen’ en bedrijven boven de 10 DDDA zijn ‘rood’. De waarde van 10 DDDA is volgens de kalkoensector geen realistische waarde voor de korte termijn. In overleg met de SDa is besloten de oude waarden gefaseerd af te bouwen naar het niveau van 10 DDDA in zes jaar tijd. De SDa stelde als voorwaarde dat het ministerie van LNV akkoord gaat met deze afbouw. Dit is het geval.

1 DDDA staat voor defined daily dose animal. Dit zijn de dierdagdoseringen. DDDA is de gebruikelijk maat om het gebruik van antibiotica te meten.