Nieuws

Blijf alert op vogelgriep! (11 oktober 2024)

We zien in verschillende Europese landen de laatste tijd geregeld uitbraken van vogelgriep bij pluimveebedrijven. AVINED roept alle partijen in de pluimveeketen op om alert te blijven op de bioveiligheidsmaatregelen.

Format keurmerk IKB PSB beschikbaar

Om u te helpen bij het laten zien van het nieuwe keurmerk dat voldoet aan de vereisten in het keurmerkreglement, stellen wij formats beschikbaar waar u gebruik van kunt maken.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 september a.s.

In overleg met de Adviescommissie IKB PSB is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB PSB voorbereid. Per 1 september 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vogelgriep vastgesteld in Oostrum (19 november 2022)

21 november 2022

Het ministerie van LNV meldt dat in Oostrum (gemeente Venray, provincie Limburg) vogelgriep is vastgesteld op een pluimveebedrijf met leghennen. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 223.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen een zone van 1 kilometer liggen geen andere bedrijven met pluimvee. Binnen 3 kilometer bevinden zich zes andere bedrijven met pluimvee. Deze bedrijven worden door de NVWA gescreend op vogelgriep.

In de 10 kilometerzone liggen 43 andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod. Een klein deel van het gebied ligt in Duitsland. De bewakingszone in het 10 kilometergebied is met de Duitse autoriteiten afgestemd.

Vervoersverbod

Het vervoersverbod in het beperkingsgebied rond de uitbraak heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Sinds 5 oktober is ook de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.