Nieuws

Salmonellabesmettingen Nederland onder EU-doelstellingen

Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector alle doelstellingen van de EU voor 2022 gehaald. Daarvoor willen wij u bedanken!

Wijziging bemonsteringsfrequentie Salmonella (groot)ouderdierbedrijven per 1 juli 2023

De wettelijke bemonsteringsfrequentie voor Salmonella bij (groot)ouderdierbedrijven keert terug naar driewekelijks voor regulier onderzoek en twee keer per ronde voor officieel onderzoek.

Officiële monstername Salmonella

De NVWA meldt in een nieuwsbericht dat officiële monstername in het kader van het Europese Nationaal Controle Programma Salmonella doorgaat.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Extra eisen IKB Ei bij Salmonella monitoring opfok legbedrijven

Er zijn twee aanvullende eisen als u IKB Ei gecertificeerd bent:

  1. Op basis van de wetgeving moeten uw uitslagen (door het laboratorium) worden opgenomen in de Salmonelladatabank KIPnet. IKB Ei stelt daarboven op als eis dat alle uitslagen van de Salmonellaonderzoeken aantoonbaar gemeld dienen te worden aan de broederij en afnemer van de leghennen.
  2. Als het koppel besmet is verklaard met S.E. of S.T., dan heeft IKB Ei nog als extra voorwaarde dat er na reiniging en ontsmetting van de stal een stalonderzoek (swabs) moet plaatsvinden. Het stalonderzoek moet worden uitgevoerd door een erkende HOSOWO-instantie of de dierenarts waarmee u een IKB-overeenkomst heeft afgesloten. Hierbij wordt gecontroleerd of de R&O juist is uitgevoerd en of er geen Salmonella (S.E. of S.T) meer aanwezig is. Als dat wel zo is, moet de R&O opnieuw plaatsvinden totdat er geen van voornoemde serotypes meer aanwezig is in de stal. Pas dan mag een nieuw koppel worden opgezet.