Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Extra eisen IKB Ei en IKB Kip bij Salmonella monitoring voorschakels

Er zijn twee aanvullende eisen als u IKB Ei of IKB Kip gecertificeerd bent als (opfok)(groot)ouderdierbedrijf:

  1. Op basis van de wetgeving moeten uw uitslagen (door het laboratorium) worden opgenomen in de Salmonelladatabank KIPnet.
    • IKB Ei stelt daarboven op als eis dat alle uitslagen van de Salmonellaonderzoeken aantoonbaar gemeld dienen te worden aan:
      1. de broederij en afnemer van de broedeieren – opfok (groot)ouderdieren
      2. het opfok (groot)ouderdierbedrijf dat de dieren heeft geleverd en de afnemer van de broedeieren – (groot)ouderdieren
    • IKB Kip stelt daarboven op als eis dat de uitslag van de Salmonellaonderzoeken aantoonbaar gemeld dienen te worden aan:
      1. de broederij (alleen inlegvellen) en afnemer van de broedeieren (inlegvellen en overschoentjes) – opfok (groot)ouderdieren
      2. het opfok (groot)ouderdierbedrijf dat de dieren heeft geleverd (enkel indien uitslag eerste onderzoek positief is) en afnemer van de broedeieren – (groot)ouderdieren
  2. Bij IKB Ei en IKB Kip moet er in bepaalde gevallen na reiniging en ontsmetting van de stal een stalonderzoek (swabs) plaatsvinden. Het stalonderzoek moet worden uitgevoerd door een erkende HOSOWO-instantie of de dierenarts waarmee de pluimveehouder een IKB-overeenkomst heeft afgesloten. Onderstaand vindt u voor IKB Ei en IKB Kip de voorwaarden wanneer het stalonderzoek uitgevoerd moeten worden en wanneer een nieuw koppel mag worden opgezet.
    • IKB Ei heeft als voorwaarde dat als het koppel besmet is verklaard met één van de relevante serotypes (S.E., S.T, S.H., S.I., S.V.) er een stalonderzoek moet worden uitgevoerd om na te gaan of er geen Salmonella (S.E., S.T, S.H., S.I., S.V.) meer aanwezig is. Als dat wel zo is, moet de R&O opnieuw plaatsvinden totdat er geen van voornoemde serotypes meer aanwezig is in de stal. Pas dan mag een nieuw koppel worden opgezet.
    • Bij IKB Kip is de laatste monstername voor overplaatsing/afvoer bepalend of stalonderzoek moet plaatsvinden. Als bij de laatste monstername voor overplaatsing Salmonella is aangetoond, dan moet een stalonderzoek plaatsvinden. Een nieuw koppel mag pas worden opgezet als er geen Salmonella wordt aangetoond in het stalonderzoek. Als dat wel zo is, moet de R&O opnieuw plaatsvinden totdat er geen Salmonella meer aangetoond wordt.