Nieuws

Nieuw convenant Diergezondheidsfonds (26 april 2024)

De pluimveesector heeft samen met de andere veehouderijsectoren nieuwe afspraken gemaakt met het ministerie van LNV over het Diergezondheidsfonds (DGF) voor de periode 2025 t/m 2029.

Wijzigingen IKB Kip certificatieschema per 1 juni 2024

In overleg met het Centraal College van Deskundigen (CCvD) IKB Kip is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB Kip voorbereid. De wijzigingen gaan over verschillende onderwerpen. Zo zijn onder andere wijzigingen doorgevoerd om aan te sluiten bij de gewijzigde wet- en regelgeving rondom nood- en alarmsystemen. Meer informatie leest u in deze nieuwsbrief.

Gebruik hygiëneprotocol bij bezoek pluimveestallen (25 april 2024)

Het ministerie van LNV heeft op 24 april 2024 de bezoekersregeling voor pluimveestallen aangepast. Bezoek van pluimveestallen is weer toegestaan.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Onderzoek: alternatieve methoden/middelen wormbestrijding

25 maart 2022

Wormen ziet u als pluimveehouder natuurlijk niet graag in de hennen. Daarom wordt momenteel over het algemeen gebruik gemaakt van chemische anti-parasitaire middelen om wormen te bestrijden. Deze aanpak kan echter een negatief effect hebben op de omgeving. Vandaar dat in 2022 een praktijkonderzoek start naar een alternatieve aanpak van wormbeheersing bij legpluimvee.

Aangezien voorkomen beter is dan genezen, zal de focus van dit onderzoek onder andere liggen op de preventie van wormbesmettingen. Dit wordt gedaan door de natuurlijke weerstand en gezondheid van de dieren te verbeteren. Daarnaast ligt de focus op verlaging van middelengebruik. Dit kan door de ontwikkeling van alternatieve middelen, of door methoden op management niveau te onderzoeken waarmee de beheersing en bestrijding van wormen mogelijk is.

In samenwerking met pluimveehouders worden wormbesmettingen in kaart gebracht. Zo wordt duidelijk hoe deze besmettingen zich ontwikkelen en welke maatregelen het beste getroffen kunnen worden. Ook worden alternatieve methoden en/of middelen onderzocht, welke de infectiedruk door wormen kunnen verlagen. Door dit onderzoek zal uiteindelijk een meer duurzame manier van worm bestrijding en beheersing ontwikkeld worden.