Nieuws

Kunnen insecten veilig groeien op vleeskuikenmest?

Dat is een vraag die centraal staat in de PPS Safe Insects. In dit project wordt onderzocht of het haalbaar is om insecten te kweken op reststromen.

Onderzoek AVV: drie nieuw opkomende ziektekiemen

De afgelopen jaren is er een stijging te zien in het aantal bacteriële aandoeningen bij pluimvee. Om deze aandoeningen aan te kunnen gaan pakken heeft de Royal GD in opdracht van AVINED drie bacteriegroepen onderzocht:

Vervolgonderzoek windbreekgaas: hoe fijner het gaas, hoe meer AI-virus inlaat wordt tegengehouden

Het plaatsen van windbreekgaas heeft een duidelijk verlagend effect op het risico op vogelgriepbesmettingen via de luchtinlaten. Uit vervolgonderzoek blijkt: hoe fijner het gaas, hoe sterker het verlagende effect is op de hoeveelheid virus in aerosolvorm (zeer kleine vochtdruppeltjes) dat wordt doorgelaten.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Onbehandelde hanen

Doel: Monitoring van niet-behandelde dieren
Thema: Preventieve diergezondheid incl. welzijn
Looptijd: 2018-2020
Bijdrage sectoren: Reproductie vlees
Financiering OB 2018 (€): 30.900 (2018,2019,2020)
Meer informatie: Projectpagina WLR

 

Het doel van dit project is het monitoren van niet behandelde hanen (snavel en teen) op het welzijn van vleeskuikenmoederdieren.

Aanpak

Snavelbehandelen is per 1 januari 2019 verboden voor moederdieren van reguliere vleeskuikens. Voor moederdieren van trager groeiende kuikens en hanen is vijf jaar uitstel verleend op dit verbod. Per 1 september 2021 gaat het verbod op het behandelen van tenen bij hanen in.  Het onderzoek uit 2018 geeft enig inzicht in het welzijn van de moederdieren, maar er is behoefte aan meer informatie. Het doel van dit project met nieuw onderzoek is het mogelijke effect van niet-behandelen van tenen en snavels op het welzijn van moederdieren.

Status

Momenteel worden meerdere koppels gemonitord. De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels gedeeld met de stuurgroep. In het voorjaar 2021 wordt een publicatie verwacht.