Nieuws

Kunnen insecten veilig groeien op vleeskuikenmest?

Dat is een vraag die centraal staat in de PPS Safe Insects. In dit project wordt onderzocht of het haalbaar is om insecten te kweken op reststromen.

Onderzoek AVV: drie nieuw opkomende ziektekiemen

De afgelopen jaren is er een stijging te zien in het aantal bacteriële aandoeningen bij pluimvee. Om deze aandoeningen aan te kunnen gaan pakken heeft de Royal GD in opdracht van AVINED drie bacteriegroepen onderzocht:

Vervolgonderzoek windbreekgaas: hoe fijner het gaas, hoe meer AI-virus inlaat wordt tegengehouden

Het plaatsen van windbreekgaas heeft een duidelijk verlagend effect op het risico op vogelgriepbesmettingen via de luchtinlaten. Uit vervolgonderzoek blijkt: hoe fijner het gaas, hoe sterker het verlagende effect is op de hoeveelheid virus in aerosolvorm (zeer kleine vochtdruppeltjes) dat wordt doorgelaten.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Programma Fijnstof (PEV)

Doel: Het ontwikkelen van praktisch bruikbare meettechnieken- en methodieken voor fijnstofreductie.
Thema: Vermindering milieu emissies
Looptijd: 2017-2019
Bijdrage sectoren: Reproductie vleessector, legpluimveesector, vleespluimvee
Financiering OB totaal (€): 21.000  (2017, 2018)
Projectpartners: Poultry Expertise Center (PEC), Aeres groep, Omgevingsdienst de vallei
Meer informatie: https://www.praktijkcentrumemissiereductie.nl/

 

Het doel van het project is om een substantiële bijdrage te leveren aan fijnstofreductie in de pluimveehouderij. Dit komt het maatschappelijke draagvlak voor de pluimveehouderij ten goede. Om dit doel te bereiken worden tien perspectiefvolle innovatieve technieken getest.

Het project draagt bij aan het ontwikkelen van praktisch bruikbare meettechnieken- en methodieken, en aan het verspreiden en verkrijgen van meer kennis bij de stakeholders m.b.t. de fijnstofreductie.

Aanpak

De aanleiding voor het project zijn de relatieve hoge concentraties fijnstof, geur en ammoniak in regio Foodvalley en de lokale bijdrage van de veehouderij daarin, gecombineerd met berichtgeving over gezondheidseffecten. In 2016 is het Manifest Gezonde Leefomgeving vastgesteld door de gemeenten Barneveld, Ede, Scherpenzeel en Renswoude, provincie Gelderland, WUR, PEC, NVP, LTO Gelderse Vallei, Regio FoodValley, NVV regio midden, NMV en AJK. Hierin zijn een praktijkspoor en een beleidsspoor beschreven.

Het doel van het praktijkspoor uit het Manifest is om te komen tot een lijst van haalbare en betaalbare praktisch toepasbare emissie reducerende maatregelen voor nieuwe en bestaande stallen, zodat er binnen afzienbare tijd daadwerkelijk emissiereductie plaatsvindt. Het verbeteren van het binnenklimaat wordt als belangrijk aspect meegenomen.

Status

Het project is afgerond. Er zijn tien  technieken geselecteerd voor het uittesten in praktijkstallen, medio zomer 2018 zijn er daarvan negen geïnstalleerd en lopen er vijf meettrajecten. In 2019 vond er een fijnstofevent plaats, wat met 500 deelnemers een groot succes was. Daarnaast gingen de metingen door en is het conceptmeetrapport aangeboden aan de technische commissie. In februari/maart 2020 is een afsluitend event georganiseerd.

Zie voor nadere informatie: www.praktijkcentrumemissiereductie.nl