Nieuws

Nieuwe versie van Mijn AVINED

Dinsdagmiddag 22 april wordt de nieuwe versie van Mijn AVINED gepubliceerd. Mijn AVINED krijgt een verbeterde vormgeving in de huisstijl van AVINED. Daarnaast wordt het systeem iets sneller in gebruik.

Verpakken Salmonella monsters

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilige voeding. U als pluimveehouder en levensmiddelenproducent levert een belangrijke bijdrage door monstermateriaal voor Salmonella-onderzoek in te sturen.

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Benchmarkwaarden antibiotica

Sinds 2009 werkt de pluimveesector hard aan het verantwoord verlagen van het antibioticagebruik. En met succes. Zo is bij vleeskuikens een reductie bereikt van 74% in het gebruik en bij kalkoenen ruim 80% (sinds 2011). Bij bedrijven in de legsector is het gebruik van antibiotica al jaren zeer laag. Een onderdeel van de antibiotica-aanpak is het indelen van pluimveebedrijven naar hoogte van het gebruik door IKB Kip.

Binnen IKB Kip worden vleeskuiken- en opfokbedrijven vlees twee keer per jaar beoordeeld op het gebruik van antibiotica. Hierbij worden bedrijven ingedeeld in drie categorieën: rood (actiegebied), oranje (signaleringsgebied) en groen. Voor deze indeling zijn benchmarkwaarden vastgesteld. Deze vaststelling geldt niet alleen voor vleeskuikens en opfokbedrijven vlees, maar ook voor kalkoenbedrijven.

Vleeskuikens

Groen Oranje (signaleringsgebied) Rood (actiegebied)
Reguliere kuikens ≤10 DDDA >10 en ≤20 DDDA >20 DDDA
Trager groeiend ≤8 DDDA >8 en ≤12 DDDA >12 DDDA

De acties in IKB Kip die volgen uit de beoordeling zijn:

  • Groen: deze bedrijven hoeven geen actie te ondernemen;
  • Oranje: deze bedrijven moeten een verbeterplan maken;
  • Rood: deze bedrijven moeten met hun dierenarts een analyse en een verbeterplan maken. Klik hier voor meer informatie over de acties die bedrijven, die na drie beoordelingsrondes in het rode (actie)gebied zitten, dienen te nemen.

Voor de komende jaren is een plan opgesteld voor een gefaseerde verlaging van benchmarkwaarden voor vleeskuikenbedrijven.

Opfok vlees

Groen Oranje (signaleringsgebied) Rood (actiegebied)
≤10 DDDA >10 en ≤ 18 DDDA >18 DDDA

De acties in IKB Kip die volgen uit de beoordeling zijn:

  • Groen: deze bedrijven hoeven geen actie te ondernemen;
  • Oranje: deze bedrijven moeten een verbeterplan maken;
  • Rood: deze bedrijven moeten met hun dierenarts een analyse en een verbeterplan maken. Klik hier voor meer informatie over de acties die bedrijven, die na drie beoordelingsrondes in het rode (actie)gebied zitten, dienen te nemen.

Kalkoenen

Groen Oranje (signaleringsgebied) Rood (actiegebied)
≤12 DDDA >12 en ≤ 16 DDDA >16 DDDA

Voor de komende jaren is een plan opgesteld voor een gefaseerde verlaging van benchmarkwaarden voor kalkoenbedrijven.