Nieuws

Salmonellabesmettingen Nederland onder EU-doelstellingen

Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector alle doelstellingen van de EU voor 2022 gehaald. Daarvoor willen wij u bedanken!

Wijziging bemonsteringsfrequentie Salmonella (groot)ouderdierbedrijven per 1 juli 2023

De wettelijke bemonsteringsfrequentie voor Salmonella bij (groot)ouderdierbedrijven keert terug naar driewekelijks voor regulier onderzoek en twee keer per ronde voor officieel onderzoek.

Terugkijken: Webinar "Ontsmettten drinkwater(leiding) in pluimveestallen, waar moet ik op letten?"

Op 10 mei 2023 hebben ZLTO, AVINED (IKB Ei & IKB Kip) en SecurEggFarmer een webinar voor pluimveehouders en erfbetreders georganiseerd over ‘Ontsmetten drinkwater(leiding) in pluimveestallen’.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Benchmarkwaarden antibiotica

Sinds 2009 werkt de pluimveesector hard aan het verantwoord verlagen van het antibioticagebruik. En met succes. Zo is bij vleeskuikens een reductie bereikt van 74% in het gebruik en bij kalkoenen ruim 80% (sinds 2011). Bij bedrijven in de legsector is het gebruik van antibiotica al jaren zeer laag. Een onderdeel van de antibiotica-aanpak is het indelen van pluimveebedrijven naar hoogte van het gebruik door IKB Kip.

Binnen IKB Kip worden vleeskuiken- en opfokbedrijven vlees twee keer per jaar beoordeeld op het gebruik van antibiotica. Hierbij worden bedrijven ingedeeld in drie categorieën: rood (actiegebied), oranje (signaleringsgebied) en groen. Voor deze indeling zijn benchmarkwaarden vastgesteld. Deze vaststelling geldt niet alleen voor vleeskuikens en opfokbedrijven vlees, maar ook voor kalkoenbedrijven.

Vleeskuikens

Groen Oranje (signaleringsgebied) Rood (actiegebied)
Reguliere kuikens ≤12 DDDA >12 en ≤24 DDDA >24 DDDA
Trager groeiend ≤8 DDDA >8 en ≤12 DDDA >12 DDDA

De acties in IKB Kip die volgen uit de beoordeling zijn:

  • Groen: deze bedrijven hoeven geen actie te ondernemen;
  • Oranje: deze bedrijven moeten een verbeterplan maken;
  • Rood: deze bedrijven moeten met hun dierenarts een analyse en een verbeterplan maken. Klik hier voor meer informatie over de acties die bedrijven, die na drie beoordelingsrondes in het rode (actie)gebied zitten, dienen te nemen.

Voor de komende jaren is een plan opgesteld voor een gefaseerde verlaging van benchmarkwaarden voor vleeskuikenbedrijven.

Opfok vlees

Groen Oranje (signaleringsgebied) Rood (actiegebied)
≤10 DDDA >10 en ≤ 18 DDDA >18 DDDA

De acties in IKB Kip die volgen uit de beoordeling zijn:

  • Groen: deze bedrijven hoeven geen actie te ondernemen;
  • Oranje: deze bedrijven moeten een verbeterplan maken;
  • Rood: deze bedrijven moeten met hun dierenarts een analyse en een verbeterplan maken. Klik hier voor meer informatie over de acties die bedrijven, die na drie beoordelingsrondes in het rode (actie)gebied zitten, dienen te nemen.

Kalkoenen

Groen Oranje (signaleringsgebied) Rood (actiegebied)
≤14 DDDA >14 en ≤ 20 DDDA >20 DDDA

Voor de komende jaren is een plan opgesteld voor een gefaseerde verlaging van benchmarkwaarden voor kalkoenbedrijven.