Nieuws

Bioveiligheidsplan

Het ministerie van LVVN heeft eerder dit jaar de verplichting opgesteld voor pluimveehouders om een bioveiligheidsplan samen met de dierenarts op te stellen. Hier hebben we u eerder over geïnformeerd.

Meldwijzer NVWA onveilige levensmiddelen aangepast

De NVWA heeft onlangs de Meldwijzer onveilige levensmiddelen aangepast. Elk levensmiddelenbedrijf in de keten is verplicht om een melding te doen van een onveilig levensmiddel.

Vogelgriep en bezoek op pluimveebedrijven

De vogelgriepsituatie in Nederland en in de landen om ons heen is zorgelijk. AVINED roept alle pluimveebedrijven en erfbetreders op om alert te blijven op de hygiëne op uw bedrijf en zo goed mogelijke bioveiligheidsmaatregelen op uw bedrijf te treffen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Benchmarkwaarden antibiotica

Sinds 2009 werkt de pluimveesector hard aan het verantwoord verlagen van het antibioticagebruik. En met succes. Zo is bij vleeskuikens een reductie bereikt van 74% in het gebruik en bij kalkoenen ruim 80% (sinds 2011). Bij bedrijven in de legsector is het gebruik van antibiotica al jaren zeer laag. Een onderdeel van de antibiotica-aanpak is het indelen van pluimveebedrijven naar hoogte van het gebruik door IKB Kip.

Binnen IKB Kip worden vleeskuiken- en opfokbedrijven vlees twee keer per jaar beoordeeld op het gebruik van antibiotica. Hierbij worden bedrijven ingedeeld in drie categorieën: rood (actiegebied), oranje (signaleringsgebied) en groen. Voor deze indeling zijn benchmarkwaarden vastgesteld. Deze vaststelling geldt niet alleen voor vleeskuikens en opfokbedrijven vlees, maar ook voor kalkoenbedrijven.

Vleeskuikens

Groen Oranje (signaleringsgebied) Rood (actiegebied)
Reguliere kuikens ≤10 DDDA >10 en ≤20 DDDA >20 DDDA
Trager groeiend ≤8 DDDA >8 en ≤12 DDDA >12 DDDA

De acties in IKB Kip die volgen uit de beoordeling zijn:

  • Groen: deze bedrijven hoeven geen actie te ondernemen;
  • Oranje: deze bedrijven moeten een verbeterplan maken;
  • Rood: deze bedrijven moeten met hun dierenarts een analyse en een verbeterplan maken. Klik hier voor meer informatie over de acties die bedrijven, die na drie beoordelingsrondes in het rode (actie)gebied zitten, dienen te nemen.

Voor de komende jaren is een plan opgesteld voor een gefaseerde verlaging van benchmarkwaarden voor vleeskuikenbedrijven.

Opfok vlees

Groen Oranje (signaleringsgebied) Rood (actiegebied)
≤10 DDDA >10 en ≤ 18 DDDA >18 DDDA

De acties in IKB Kip die volgen uit de beoordeling zijn:

  • Groen: deze bedrijven hoeven geen actie te ondernemen;
  • Oranje: deze bedrijven moeten een verbeterplan maken;
  • Rood: deze bedrijven moeten met hun dierenarts een analyse en een verbeterplan maken. Klik hier voor meer informatie over de acties die bedrijven, die na drie beoordelingsrondes in het rode (actie)gebied zitten, dienen te nemen.

Kalkoenen

Groen Oranje (signaleringsgebied) Rood (actiegebied)
≤12 DDDA >12 en ≤ 16 DDDA >16 DDDA

Voor de komende jaren is een plan opgesteld voor een gefaseerde verlaging van benchmarkwaarden voor kalkoenbedrijven.