Nieuws

Tarieven Diergezondheidsfonds 2025 (26-11-24)

De tarieven voor het Diergezondheidsfonds (DGF) voor 2025 zijn kortgeleden gepubliceerd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onlangs naar alle pluimveehouders een brief over de DGF-tarieven gestuurd. Via deze nieuwsbrief wil AVINED u wat toelichting geven. Het DGF wordt door de overheid beheerd, maar is gebaseerd op een convenant tussen het ministerie van Landbouw,

Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Putten (21 november 2024)

Vanaf heden is afvoer van consumptie-eieren en vleeskuikens uit het beperkingsgebied Putten onder voorwaarden weer mogelijk.

Landelijke ophok- en afschermplicht (20 november 2024)

De minister van LVVN heeft een landelijke ophok- en afschermplicht ingesteld.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Afvoermogelijkheden beperkingsgebied De Krim (13 september 2022)

13 september 2022

Afvoermogelijkheden De Krim

Vanaf heden is afvoer van consumptie-eieren en vleeskuikens uit het beperkingsgebied De Krim weer mogelijk. Zie hieronder alle afvoermogelijkheden voor dit gebied.

  • Afvoer consumptie-eieren: het vervoer van consumptie-eieren van pluimveebedrijven uit dit beperkingsgebied is met ingang vanaf heden toegestaan. De aanwijzingen vindt u hier. Neem voor meer informatie contact op met een van de aangewezen pakstations of verwerkers. Voor legbedrijven in het 3 km-gebied geldt een individuele aanwijzing.
  • Afvoer vleeskuikens: de NVWA heeft slachterijen aangewezen voor dit beperkingsgebied. Onder voorwaarden en met een ontheffing van de NVWA kunnen vleeskuikens afgevoerd worden. Op de site van AVINED staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.
  • Verplaatsen opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen: verplaatsing is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak in een beperkingsgebied met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure.
  • Afvoer van broedeieren: afvoer van broedeieren naar een broederij is mogelijk vanaf twee weken na de (laatste) uitbraak met een ontheffing van de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure. Afvoer van broedeieren naar een aangewezen eierverwerker kan vanaf heden. De aanwijzingen vindt u hier.

14 september AI-webinar: Meld u nu aan

AVINED organiseert i.s.m. Royal GD op 14 september om 14.30 uur een webinar speciaal voor pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders. Tijdens het webinar wordt u bijgepraat over de actuele situatie en de verwachting voor de komende winter. Ook krijgt u antwoord op uw vragen over vogelgriep en een goede bedrijfshygiëne. Naast AVINED en Royal GD sluiten er sprekers aan vanuit het ministerie van LNV en Wageningen Bioveterinary Research.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor het webinar via bovenstaande knop. U ontvangt na aanmelding een link. Aan het webinar zijn geen kosten verbonden.

Altijd een ophok- en afschermplicht in beperkingsgebieden

Nederland is ingedeeld in verschillende regio’s. In een deel van deze regio’s geldt op dit moment een ophok- en afschermplicht en in een aantal andere regio’s is de ophok- en afschermplicht inmiddels ingetrokken. Als er vogelgriep wordt vastgesteld en een beperkingsgebied wordt ingesteld, dan geldt in dit beperkingsgebied een ophok- en afschermplicht. Ook als dit beperkingsgebied in een van de regio’s valt waar de ophok- en afschermplicht al was ingetrokken. Meer informatie over de ophok- en afschermplicht vindt u op de website van de NVWA.

Wat te doen wanneer u een dode vogel aantreft?

Er worden nog steeds dode wilde (water)vogels gevonden door vogelgriep. Aangezien deze vogels besmet kunnen zijn met een AI virus, is het van groot belang om de dode dieren veilig en snel op te ruimen. Hiermee wordt het risico op verspreiding van het virus door bijvoorbeeld aaseters verkleind. De terreinbeheerder of eigenaar is verantwoordelijk voor het opruimen van dode wilde (water)vogels. Wij geven u graag enkele tips zodat u weet wat u kunt doen wanneer u een dode vogel aantreft op of nabij uw erf:

  • Volg wanneer u de kadavers opruimt de ‘handleiding voor het opruimen van dood gevonden wilde (water)vogels’, deze staat op de website van de NVWA.
  • Maak melding van de vondst van dode wilde vogels via het Landelijk meldpunt voor dierziekten bij meer dan 3 watervogels of meer dan 20 andere vogelsoorten op één locatie (telefoonnummer: 045-5463188) of via het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) bij minder dan de genoemde aantallen dode wilde vogels (meldingsformulier).

Ga niet zomaar zelf zieke, levende, wilde (water)vogels vangen en vervoeren. Vanuit dierenwelzijnsoogpunt kan het wenselijk zijn om zieke dieren te laten euthanaseren. Neem voor advies contact op met een bevoegd persoon zoals een dierenarts, gemeente of dierenambulance.