Nieuws

Nieuw convenant Diergezondheidsfonds (26 april 2024)

De pluimveesector heeft samen met de andere veehouderijsectoren nieuwe afspraken gemaakt met het ministerie van LNV over het Diergezondheidsfonds (DGF) voor de periode 2025 t/m 2029.

Wijzigingen IKB Kip certificatieschema per 1 juni 2024

In overleg met het Centraal College van Deskundigen (CCvD) IKB Kip is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB Kip voorbereid. De wijzigingen gaan over verschillende onderwerpen. Zo zijn onder andere wijzigingen doorgevoerd om aan te sluiten bij de gewijzigde wet- en regelgeving rondom nood- en alarmsystemen. Meer informatie leest u in deze nieuwsbrief.

Gebruik hygiëneprotocol bij bezoek pluimveestallen (25 april 2024)

Het ministerie van LNV heeft op 24 april 2024 de bezoekersregeling voor pluimveestallen aangepast. Bezoek van pluimveestallen is weer toegestaan.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

EU doelstelling salmonellabesmettingen, gevolgen (groot)ouderdierbedrijven

15 juni 2021

De EU stelt jaarlijks doelstellingen voor het maximale percentage met salmonella besmette koppels. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector de doelstellingen van de EU keer op keer behaald. Voor de leghennen, vleeskuikens en vleeskalkoenen is dat in 2020 opnieuw gelukt. Helaas zijn de salmonellabesmettingen bij (groot)ouderdieren in 2020 boven de EU doelstelling uitgekomen. Dit hangt voor een deel samen met het wegvallen van het verificatieonderzoek.

Het besmettingspercentage voor 2020 per schakel (de EU- doelstelling):

(Groot)ouderdieren 1,42 % (max. 1%)
Leghennen 1,27 % (max. 2%)
Vleeskuikens 0,12 % (max. 1%)
Vleeskalkoenen 0,00 % (max. 1%)

Gevolgen voor (groot)ouderdierbedrijven

De doelstelling voor 2020 is niet behaald. Dit betekent dat per direct de monstername bij koppels (groot)ouderdieren voor regulier onderzoek terugkeert naar tweewekelijks i.p.v. driewekelijks. Daarnaast vindt ook de officiële monstername weer plaats op drie momenten in de productiecyclus i.p.v. twee keer per ronde. Wanneer de EU doelstelling 2 jaren achtereen wordt behaald, bestaat de mogelijkheid om weer gebruik te maken van een ontheffing in de Europese regelgeving met als gevolg een lagere monsternamefrequentie.