Nieuws

Nieuwe versie van Mijn AVINED

Dinsdagmiddag 22 april wordt de nieuwe versie van Mijn AVINED gepubliceerd. Mijn AVINED krijgt een verbeterde vormgeving in de huisstijl van AVINED. Daarnaast wordt het systeem iets sneller in gebruik.

Verpakken Salmonella monsters

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilige voeding. U als pluimveehouder en levensmiddelenproducent levert een belangrijke bijdrage door monstermateriaal voor Salmonella-onderzoek in te sturen.

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

EU doelstelling salmonellabesmettingen, gevolgen (groot)ouderdierbedrijven

15 juni 2021

De EU stelt jaarlijks doelstellingen voor het maximale percentage met salmonella besmette koppels. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector de doelstellingen van de EU keer op keer behaald. Voor de leghennen, vleeskuikens en vleeskalkoenen is dat in 2020 opnieuw gelukt. Helaas zijn de salmonellabesmettingen bij (groot)ouderdieren in 2020 boven de EU doelstelling uitgekomen. Dit hangt voor een deel samen met het wegvallen van het verificatieonderzoek.

Het besmettingspercentage voor 2020 per schakel (de EU- doelstelling):

(Groot)ouderdieren 1,42 % (max. 1%)
Leghennen 1,27 % (max. 2%)
Vleeskuikens 0,12 % (max. 1%)
Vleeskalkoenen 0,00 % (max. 1%)

Gevolgen voor (groot)ouderdierbedrijven

De doelstelling voor 2020 is niet behaald. Dit betekent dat per direct de monstername bij koppels (groot)ouderdieren voor regulier onderzoek terugkeert naar tweewekelijks i.p.v. driewekelijks. Daarnaast vindt ook de officiële monstername weer plaats op drie momenten in de productiecyclus i.p.v. twee keer per ronde. Wanneer de EU doelstelling 2 jaren achtereen wordt behaald, bestaat de mogelijkheid om weer gebruik te maken van een ontheffing in de Europese regelgeving met als gevolg een lagere monsternamefrequentie.