Nieuws

Screening en kadaverbemonstering in plaats van preventief ruimen

In de plaats van preventief ruimen komt een dagelijkse screening en een kadaverbemonstering in een 3 km-zone rond het besmette bedrijf in het pluimveedichte gebied.

Niet meer (standaard) preventief ruimen bij vogelgriep in pluimveedichte gebieden

Het ministerie van LNV heeft het beleid van preventief ruimen van bedrijven bij vogelgriepbesmettingen gewijzigd.

Intrekking ophokplicht in regio 19 en versoepeling verbod bezoek pluimveestallen (30-08-23)

Het ministerie van LNV heeft besloten de ophokplicht met ingang van 31 augustus 2023 ook in regio 19 (De Peel) in te trekken.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

EU doelstelling salmonellabesmettingen, gevolgen (groot)ouderdierbedrijven

15 juni 2021

De EU stelt jaarlijks doelstellingen voor het maximale percentage met salmonella besmette koppels. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector de doelstellingen van de EU keer op keer behaald. Voor de leghennen, vleeskuikens en vleeskalkoenen is dat in 2020 opnieuw gelukt. Helaas zijn de salmonellabesmettingen bij (groot)ouderdieren in 2020 boven de EU doelstelling uitgekomen. Dit hangt voor een deel samen met het wegvallen van het verificatieonderzoek.

Het besmettingspercentage voor 2020 per schakel (de EU- doelstelling):

(Groot)ouderdieren 1,42 % (max. 1%)
Leghennen 1,27 % (max. 2%)
Vleeskuikens 0,12 % (max. 1%)
Vleeskalkoenen 0,00 % (max. 1%)

Gevolgen voor (groot)ouderdierbedrijven

De doelstelling voor 2020 is niet behaald. Dit betekent dat per direct de monstername bij koppels (groot)ouderdieren voor regulier onderzoek terugkeert naar tweewekelijks i.p.v. driewekelijks. Daarnaast vindt ook de officiële monstername weer plaats op drie momenten in de productiecyclus i.p.v. twee keer per ronde. Wanneer de EU doelstelling 2 jaren achtereen wordt behaald, bestaat de mogelijkheid om weer gebruik te maken van een ontheffing in de Europese regelgeving met als gevolg een lagere monsternamefrequentie.