Een goede bioveiligheid is belangrijk om de kans op de introductie en verspreiding van dierziekten en zoönosen, waaronder vogelgriep, te verkleinen. Daarom verplicht het ministerie van LVVN commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen. Als vanaf 1 januari 2026 geen bioveiligheidsplan aanwezig is, kan de NVWA hierop handhaven.
Het bioveiligheidsplan is een onderdeel van het bedrijfsgezondheidsplan. Het bioveiligheidsplan bestaat uit een analyse van de bioveiligheid op een pluimveebedrijf, inclusief maatregelen om deze bioveiligheid te verbeteren. Voor de analyse van de bioveiligheid kunt u gebruik maken van de hygiënescan van AVINED. IKB deelnemers vullen deze scan al jaarlijks in. De resultaten van de hygiënescan kunt u dan met uw dierenarts bespreken. Samen bepaalt u welke verbetermaatregelen nodig zijn. Als u deze afspraken vervolgens vastlegt in het bedrijfsgezondheidsplan, dan voldoet u aan uw wettelijke verplichting.
Heeft u dit jaar met uw dierenarts al een evaluatie gedaan van uw bedrijfsgezondheidsplan, dan moet u vóór 01-01-26 de evaluatie aanvullen met het bioveiligheidsplan. Heeft u het bedrijfsgezondheidsplan voor dit jaar nog niet met uw dierenarts geëvalueerd, zorg er dan voor dat u dit bioveiligheidsplan meeneemt bij deze evaluatie.
Herziening hygiënescan
AVINED werkt aan een herziening van de hygiënescan en zal u informeren zodra de nieuwste versie van de hygiënescan beschikbaar is. Deze zal te benaderen zijn via de website van AVINED.
De regeling
De regeling bioveiligheidsplan pluimveehouderij (met toelichting) is gepubliceerd in de Staatscourant.