Nieuws

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Met ingang van 19 april 2025 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Bioveiligheidsplan verplicht in pluimveesector

Het ministerie van LVVN verplicht commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

IKB PSB: Wat kunt u doen tegen de verspreiding van vogelgriep

10 november 2021

Houdt u aan het hygiëneprotocol bezoekers pluimveebedrijven. Dit hygiëneprotocol is speciaal ontwikkeld om de kans dat u vogelgriep meeneemt in de stal zo klein mogelijk te maken. Wij adviseren u het hygiëneprotocol bezoekers pluimveebedrijven grondig door te lezen.

Op de website van de NVWA is een actuele lijst van toegelaten ontsmettingsmiddelen tegen AI voor stallen en/of transportmiddelen te vinden. Zie lijst toegelaten ontsmettingsmiddelen R&O HPAI.

Hygiëneprotocol bezoekers pluimveebedrijven

Aanvullende regels in beperkingsgebied
Bent u als vang- en laadbedrijf werkzaam in een beperkingsgebeid, zoals de 10 km zone rond een pluimveebedrijf waar vogelgriep is vastgesteld? Volg dan de aanvullende regels uit het ‘hygiëneprotocol vang- en laadbedrijven werkzaam in beperkingsgebied’. Denk hierbij aan het gebruik van bedrijfseigen kleding en laarzen, en douchen na afloop. De Nederlandse Voedsel- Warenautoriteit (NVWA) controleert pluimveeservicebedrijven op de naleving van de hygiënemaatregelen.

Hygiëneprotocol vang- en laadbedrijven werkzaam in beperkingsgebied