Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Meest voorkomende afwijkingen in 2020 – wat kunt u doen om deze te voorkomen?

11 mei 2021

Elk jaar maken we een overzicht van de meest geconstateerde afwijkingen van het voorgaande jaar. We geven u graag een aantal tips om afkeur op deze voorschriften te voorkomen.

  1. Vleeskuikenhouders: Vergeet niet het percentage letsel binnen 4 dagen na ontvangst schriftelijk terug te koppelen aan de betrokken laadploeg (voorschrift VC16). Het is van belang om alle resultaten, zowel goede als slechte, door te geven. De betreffende laadploeg kan deze gegevens namelijk gebruiken om het proces van vangen en laden te verbeteren.
  2. Zorg voor een inspectie van de elektrische installaties (voorschrift B10). Een van de grootste risicofactoren als het gaat om stalbrand zijn problemen rondom elektra. Om goed zicht te houden op de bedrading moet er bij alle IKB Kip deelnemers met een pluimveebedrijf elke vijf jaar een herkeuring via NEN 3140 of NTA8220 plaatsvinden.
  3. Bij opfok grootouder- en ouderdierbedrijven dient er ná reiniging en ontsmetting, maar vóór het plaatsen van ieder nieuw koppel, een hygiënogram uitgevoerd te worden (OC04). Het hygiënogram wordt uitgevoerd door de bedrijfseigen dierenarts (conform HOSOWO-regeling) of door een voor monstername hygiënogram erkende HOSOWO-instantie. Dit wordt gedaan om er zeker van te zijn dat de reiniging en ontsmetting goed is uitgevoerd en het nieuwe koppel een frisse start heeft.
  4. Iedere 365 dagen moet de hygiënescan ingevuld worden door alle IKB Kip deelnemers met een pluimveebedrijf via Mijn AVINED (voorschrift J20). De hygiënescan geeft inzicht in de hygiënemaatregelen op uw bedrijf en aan het einde van de scan worden aandachtspunten gegeven waarmee u de bedrijfshygiëne kunt verbeteren.
Alle voorschriften