Nieuws

Onderzoeksvragen of ideeën? Laat het AVINED weten

Uw mening als ondernemer in de pluimveesector telt. Niemand weet beter welke ontwikkelingen nodig zijn om (toekomstige) uitdagingen de baas te zijn. Dus, mocht u ideeën of interessante kennisvragen hebben, laat dit vooral weten via onze website.

Facturatie maart 2023

In de week van 20 maart worden de facturen van ADB en AVV verzonden.

Omschakeling van Bio naar Scharrel

Regelmatig krijgt AVINED vragen van legpluimveehouders die willen omschakelen van biologische houderijvorm naar houderijvorm scharrel of vrije uitloop. Graag informeren wij u over de stappen die hierbij komen kijken.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Meest voorkomende afwijkingen in 2020 – wat kunt u doen om deze te voorkomen?

11 mei 2021

Elk jaar maken we een overzicht van de meest geconstateerde afwijkingen van het voorgaande jaar. We geven u graag een aantal tips om afkeur op deze voorschriften te voorkomen.

  1. Vleeskuikenhouders: Vergeet niet het percentage letsel binnen 4 dagen na ontvangst schriftelijk terug te koppelen aan de betrokken laadploeg (voorschrift VC16). Het is van belang om alle resultaten, zowel goede als slechte, door te geven. De betreffende laadploeg kan deze gegevens namelijk gebruiken om het proces van vangen en laden te verbeteren.
  2. Zorg voor een inspectie van de elektrische installaties (voorschrift B10). Een van de grootste risicofactoren als het gaat om stalbrand zijn problemen rondom elektra. Om goed zicht te houden op de bedrading moet er bij alle IKB Kip deelnemers met een pluimveebedrijf elke vijf jaar een herkeuring via NEN 3140 of NTA8220 plaatsvinden.
  3. Bij opfok grootouder- en ouderdierbedrijven dient er ná reiniging en ontsmetting, maar vóór het plaatsen van ieder nieuw koppel, een hygiënogram uitgevoerd te worden (OC04). Het hygiënogram wordt uitgevoerd door de bedrijfseigen dierenarts (conform HOSOWO-regeling) of door een voor monstername hygiënogram erkende HOSOWO-instantie. Dit wordt gedaan om er zeker van te zijn dat de reiniging en ontsmetting goed is uitgevoerd en het nieuwe koppel een frisse start heeft.
  4. Iedere 365 dagen moet de hygiënescan ingevuld worden door alle IKB Kip deelnemers met een pluimveebedrijf via Mijn AVINED (voorschrift J20). De hygiënescan geeft inzicht in de hygiënemaatregelen op uw bedrijf en aan het einde van de scan worden aandachtspunten gegeven waarmee u de bedrijfshygiëne kunt verbeteren.
Alle voorschriften