Nieuws

EU-doelstellingen Salmonella besmettingen in 2023

De EU stelt jaarlijks doelstellingen voor het maximale percentage met Salmonella besmette koppels. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels.

Salmonella stroomschema’s vernieuwd

De Salmonella stroomschema’s voor vleeskuikens, (opfok)leghennen en voorschakels zijn vernieuwd. Deze stroomschema’s worden voor u beschikbaar gesteld door AVINED en zijn een visuele weergave van de verplichtingen vanuit wetgeving en de IKB-regelingen rondom Salmonella.

Oproep: doe mee aan het “Happy Feet” onderzoek naar tenenpikken bij leghennen

Wageningen Livestock Research (WLR) voert in samenwerking met Agromix Broederij en Opfokintegratie, Lohmann Breeders, Cargill Animal Nutrition, ABZ Diervoeding, Vencomatic en AVINED een onderzoek uit naar tenenpikkerij bij leghennen in Nederland.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Omschakeling van Bio naar Scharrel

22 maart 2023

Regelmatig krijgt AVINED vragen van legpluimveehouders die willen omschakelen van biologische houderijvorm naar houderijvorm scharrel of vrije uitloop. Graag informeren wij u over de stappen die hierbij komen kijken.

Wilt u stoppen met biologische houderijvorm en omschakelen naar houderijvorm scharrel- of vrije uitloop? Dan dient u zich eerst af te melden bij SKAL. Een pluimveehouder kan ervoor kiezen om de uitloop gecertificeerd te laten bij SKAL, hiermee kan sneller worden opgestart indien er ooit besloten wordt om terug te gaan naar een biologische houderijvorm. Na de afmelding bij SKAL wordt het biologische certificaat ingetrokken en dient u zich te melden bij COKZ. COKZ zal in de leegstand een stalmeting uitvoeren om te bepalen hoeveel dieren maximaal in de stal en/of uitloop gehouden mogen worden.

De houderijvorm dient u voor het starten van een nieuwe ronde in Mijn AVINED aan te passen. De handleiding voor het wijzigen van staleigenschappen vindt u hier. Wisselt u tijdens een ronde? Dan kunt u niet zelf de houderijvorm aanpassen en kunt u hiervoor een mail sturen naar info@avined.nl.

Zorg er altijd voor dat u niet over de maximale wettelijke aantallen heen gaat. Indien COKZ dit constateert kan dit voor u nadelige gevolgen hebben. De opzet aantallen in de KIP database (Mijn AVINED) zijn leidend. Uitval kan tijdens een ronde niet gemeld worden in KIP.
Bent u deelnemer van IKB Ei of andere schema’s? Vergeet dan niet om de wijzigingen door te geven aan uw Certificerende Instantie.