Nieuws

Format keurmerk IKB PSB beschikbaar

In 2023 is het keurmerkreglement IKB PSB gewijzigd. Het keurmerk bestaat nu uit het logo van IKB PSB met daaronder de certificeerde activiteit(en) vermeld. Hiermee kunt u nog beter laten zien aan uw afnemers voor welke activiteiten u gecertificeerd bent en verkleinen we de kans dat bedrijven activiteiten uitvoeren waarvoor zij niet gecertificeerd zijn. Om

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 september a.s.

In overleg met de Adviescommissie IKB PSB is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB PSB voorbereid. Per 1 september 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving en de uitvoering van de controles nog efficiënter te laten verlopen.

Top 5 veelvoorkomende tekortkomingen IKB PSB-controles 2023

Wat kunt u doen om deze te voorkomen? De Certificerende Instantie Kiwa VERIN stelt na afloop van elk kalenderjaar een overzicht samen met daarin de veel voorkomende tekortkomingen tijdens IKB PSB controles. Dit betreffen veelvoorkomende tekortkomingen op de voorschriften. Wij geven u in deze nieuwsbrief graag een aantal tips om afkeur op deze voorschriften te

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonella monsters: lever de juiste gegevens aan uw laboratorium

18 september 2024

De Nederlandse pluimveesector zet zich met de monitoring op zoönotische salmonella in voor veilig voedsel. Afhankelijk van de bedrijfssoort worden er regelmatig Salmonella monsters genomen op pluimveebedrijven. Uw verantwoordelijkheid als pluimveehouder houdt echter niet op bij het tijdig (laten) nemen en insturen van monsters voor Salmonella onderzoek. Het is belangrijk dat u ook de juiste informatie meestuurt naar het erkende laboratorium en dat deze informatie volledig en leesbaar is. In oktober worden de controles op de gegevens die worden ingevoerd in de Salmonelladatabank strenger. Zo kunnen we de datakwaliteit verbeteren en de traceerbaarheid van Salmonella uitslagen beter borgen.

Welke gegevens moet ik aanleveren?

Om voedselveiligheid te bewaken is het essentieel dat een Salmonella-uitslag te herleiden is naar een koppel pluimvee. Daarom dient u gegevens aan te leveren over uw bedrijf (KIP-nummer, bedrijfsnaam, adres en bedrijfssoort), het koppel (stalnummer en geboortedatum) en het monster (monsternemer, monstertype, datum van monstername, dagtekening en naam en handtekening van de inzender).

Een inzendformulier kan u helpen om de juiste gegevens aan te leveren. Een voorbeeld inzendformulier kunt u onderaan deze pagina downloaden. Andere formulieren zijn ook toegestaan, mits de benodigde informatie erop staat.

Wat gaat er veranderen?

De controles op de gegevens die worden ingevoerd in de Salmonella databank worden in oktober strenger. Concreet houdt dit in dat stalnummers en geboortedatums die niet overeenkomen met uw I&R-gegevens in MijnAVINED, niet meer worden geaccepteerd in Salmonella uitslagen. Let er daarom op dat de bedrijfs- en koppelgegevens die u aanlevert overeenkomen met uw geregistreerde gegevens in MijnAVINED, anders kan de uitslag niet ingelezen worden in de Salmonella databank.

Als een uitslag niet kan worden ingelezen, krijgt uw laboratorium hier een melding van. Vervolgens zal het laboratorium contact met u opnemen. Controleer in dat geval wat de juiste gegevens horen te zijn en geef dit aan het laboratorium door. Blijkt dat uw I&R-gegevens in MijnAVINED niet (meer) kloppen, dan kunt u deze zelf in MijnAVINED wijzigen, of contact opnemen met AVINED om dit te laten wijzigen (088 – 998 4340, info@avined.nl). Hierna kan uw laboratorium de uitslag alsnog invoeren in de databank.

Verdere aandachtspunten:

  • Controleer uw Salmonella-uitslagen in MijnAVINED. Ontbreken er uitslagen of staat er informatie vermeld die niet correct is? Neem dan contact op met uw laboratorium. Let op dat er voor bepaalde uitslagen meldplicht geldt richting de NVWA. Als de uitslag niet is ingelezen in de databank, wordt deze melding niet automatisch gedaan. Meld de uitslag daarom alsnog (045 – 5463188, nvic@nvwa.nl), of vraag uw laboratorium dit te doen.
  • Heeft u een vrijwillig monster genomen op een andere plek dan in een stal, bijvoorbeeld op uw erf of in de voorruimte, maar wilt u wel dat deze uitslag wordt geregistreerd in de databank? Noteer dan bij het stalnummer op het inzendformulier ‘buiten stal’. Op die manier kan het laboratorium de uitslag alsnog invoeren.
  • In het geval van inlegvellen kan een monster betrekking hebben op meerdere stallen. Noteer de stalnummers in dat geval gescheiden met komma’s op het inzendformulier (bijvoorbeeld 1, 2, 3). Op die manier kan de databank de stalnummers alsnog verifiëren.
  • Wilt u een extra kenmerk toevoegen aan uw uitslag, bijvoorbeeld als het gaat om een specifieke plek in de stal, vul dit dan in bij de opmerkingen op het inzendformulier, in plaats van bij het stalnummer. Opmerkingen zullen door het laboratorium worden overgenomen in de databank, zodat u deze alsnog terugziet in de uitslag in MijnAVINED. Als u een dergelijke opmerking toevoegt aan het stalnummer zal het laboratorium dit overnemen en wordt de uitslag afgekeurd.
  • Zorg ervoor dat de monsterpotten/-zakken zelf ook duidelijk zijn voorzien van een identificatie, waaronder het stalnummer.
  • De gegevenscontrole op stalnummers is niet van toepassing op uitslagen van broederijen, aangezien hier geen sprake is van stalregistraties.