Nieuws

Beoordeling vogelgriepsituatie (7 november 2024)

De deskundigengroep dierziekten heeft eind oktober 2024 een risicobeoordeling gemaakt van de vogelgriepsituatie in Nederland. De kans dat een commercieel pluimveebedrijf getroffen wordt door vogelgriep (HPAI) is momenteel laag tot matig. De beoordeling heeft wel een grote mate van onzekerheid.

Erklärung Vorschrift Wasserproben (F17)

Vorschrift F17 wurde zum 1. Juni 2024 geändert.

Erzeugererklärung

Um möglichst gute Kontrolle darüber zu haben, was den Tieren gefüttert wird, wurde Vorschrift F20 hinzugefügt.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Hygiënezones van het pluimveebedrijf

Het indelen van het bedrijfsterrein in verschillende hygiënezones maakt het eenvoudiger om risico’s in beeld te brengen en hygiënemaatregelen te kunnen nemen. Hiervoor wordt vaak gesproken over een schoon en vuil bedrijfsgedeelte. Wat wordt hiermee bedoeld? Om het makkelijker te begrijpen welke delen van het bedrijfsterrein als vuil en schoon worden gezien, maken we gebruik van gekleurde zones: de rode zone, oranje zone en groene zone. Het vuile bedrijfsgedeelte bevindt zich in de rode zone en het schone bedrijfsgedeelte bevindt zich in de oranje en groene zone.

Rode, oranje en groene zone

Om deze gekleurde zones beter in kaart te brengen, zijn er twee bedrijfsplattegronden getekend waarin we de gekleurde zones aangeven.

  • In de rode zone bevindt zich het parkeerterrein en het perceel tot aan de ingang van de hygiënesluis.
  • In de oranje zone (overgangsweg) bevindt zich de hygiënesluis, waar gedoucht en omgekleed wordt en het bedrijfsterrein tot aan de ingang van de dierruimtes. In deze zone vindt de overgang plaats van de rode zone naar de groene zone en omgekeerd.
  • In de groene zone bevinden zich de dierruimtes. Deze ruimte is afgesloten van de rode zone en is ook alleen te bereiken via de hygiënesluis in de oranje zone.

Situatie 1: hygiënesluis op de rand

In situatie 1 is de hygiënesluis gebouwd aan de rand van het bedrijfsterrein. Om de stallen te bereiken moet men over het bedrijfsterrein lopen. Belangrijk is om in de voorruimtes van de stallen stal-eigenschoeisel en stal-eigenkleding aan te trekken.

plattegrond_situatie-1_v2.png

Situatie 2: hygiënesluis aan de stal

In situatie 2 is de hygiënesluis met doorloop-douche gebouwd aan één van de stallen. Wanneer de andere stal bezocht wordt, kan in de ideale situatie gebruik gemaakt worden van een doorloop die tussen beide (of meerdere) stallen gebouwd is. Indien er geen gebruik gemaakt kan worden van een doorloop, zal men over het bedrijfsterrein moeten lopen om de andere stal(len) te bezoeken. Ook hier is het belangrijk dat in de voorruimtes stal-eigenschoeisel en stal-eigenkleding aangetrokken wordt.

plattegrond_situatie-2_v2.png