Nieuws

Kunnen insecten veilig groeien op vleeskuikenmest?

Dat is een vraag die centraal staat in de PPS Safe Insects. In dit project wordt onderzocht of het haalbaar is om insecten te kweken op reststromen.

Onderzoek AVV: drie nieuw opkomende ziektekiemen

De afgelopen jaren is er een stijging te zien in het aantal bacteriële aandoeningen bij pluimvee. Om deze aandoeningen aan te kunnen gaan pakken heeft de Royal GD in opdracht van AVINED drie bacteriegroepen onderzocht:

Vervolgonderzoek windbreekgaas: hoe fijner het gaas, hoe meer AI-virus inlaat wordt tegengehouden

Het plaatsen van windbreekgaas heeft een duidelijk verlagend effect op het risico op vogelgriepbesmettingen via de luchtinlaten. Uit vervolgonderzoek blijkt: hoe fijner het gaas, hoe sterker het verlagende effect is op de hoeveelheid virus in aerosolvorm (zeer kleine vochtdruppeltjes) dat wordt doorgelaten.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

ESBL’s terugdringen door interventie

Doel: verminderen van introductie en overdracht van ESBL producerende bacteriën.
Thema: Voedselveiligheid en volksgezondheid
Looptijd: 2015-2018
Bijdrage sectoren: Reproductie vleessector, vleespluimvee
Financiering OB totaal (€): 13.000 (2018)
Projectpartners: WBVR, CVI, UU, Aviagen, LTO
Meer informatie: Website ESBL projectWebsite ESBL WLR

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit project levert praktische verander strategieën om de introductie en overdracht van ESBL producerende bacteriën te verminderen. Minder resistente bacteriën in producten, leidt tot veiligere producten en een hoger consumentenvertrouwen in pluimveevlees en eieren.

Aanpak

Er zijn bacteriën die bepaalde stoffen produceren (ESBLs) waardoor ze ongevoelig raken voor antibiotica. Deze resistentie kunnen ze via deze ESBLs ook overdragen naar andere bacteriën. Resistente bacteriën kunnen via dieren of dierlijke producten ook in mensen terechtkomen, wat kan leiden tot antibiotica resistentie in de mens. Het verminderde gebruik van antibiotica in de pluimveesector heeft al deels geleidt tot het terugdringen van het aantal resistente bacteriën, maar het probleem is nog niet opgelost. Het is dus van belang dat ESBL producerende bacteriën via andere strategieën verder teruggedrongen worden in de pluimveesector.

Na het inventariseren van mogelijke introductie en trasmissiefactoren van ESBL-producerende bacteriën, worden mogelijke verander strategieën op een rij gezet. Deze strategieën worden eerst in een wiskundig model getest, waarna de meest veelbelovende verander strategieën in de praktijk zullen worden getest.

Status

Dit project is afgerond.