Nieuws

Monstername Salmonella met veegdoekjes

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilig voedsel. Daarom neemt u als pluimveehouder monsters voor de verplichte monitoring op zoönotische Salmonella, of u laat deze nemen door bijvoorbeeld uw dierenarts.

Verificatieonderzoek Salmonella terug in een nieuw jasje via veldproef

AVINED is blij om te kunnen melden dat het Salmonellaverificatieonderzoek als pilot terug is in een nieuw jasje, namelijk via een veldproef.

Salmonellabesmettingen Nederland onder EU-doelstellingen

Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector alle doelstellingen van de EU voor 2022 gehaald. Daarvoor willen wij u bedanken!

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Frequentie monsternames opfok legbedrijven

Hieronder vindt u het schema Salmonella monstername per stal voor opfok leghennen.

Leeftijd/moment van monstername Aantal monsters per stal Onderzoek  Monsternemer
Bij aankomst op opfok leghennenbedrijf 1 monster van 40 stukken inlegvel per vrachtwagen of aanhanger1 Regulier Pluimveehouder2
Max. 2 weken voor overplaatsen naar legeindbedrijf 2 paar overschoentjes (en/of veegdoekjes3; of mest) Regulier Pluimveehouder2

1 Vanuit wetgeving en IKB geen actie vereist bij een positief inlegvel (S.E./S.T.). Advies is om nader onderzoek naar positieve uitslag te doen.
2 In deze gevallen mag de pluimveehouder de monstername ook uitbesteden aan derden bijv. de dierenarts/dierenartsassistent paraveterinair, de opfokorganisatie, een erkende monsternemer of de vrachtwagenchauffeur.
3 U kunt in dit bericht teruglezen in welke gevallen er gebruik gemaakt moet worden van veegdoekjes voor de monstername.