Nieuws

Nieuw convenant Diergezondheidsfonds (26 april 2024)

De pluimveesector heeft samen met de andere veehouderijsectoren nieuwe afspraken gemaakt met het ministerie van LNV over het Diergezondheidsfonds (DGF) voor de periode 2025 t/m 2029.

Wijzigingen IKB Kip certificatieschema per 1 juni 2024

In overleg met het Centraal College van Deskundigen (CCvD) IKB Kip is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB Kip voorbereid. De wijzigingen gaan over verschillende onderwerpen. Zo zijn onder andere wijzigingen doorgevoerd om aan te sluiten bij de gewijzigde wet- en regelgeving rondom nood- en alarmsystemen. Meer informatie leest u in deze nieuwsbrief.

Gebruik hygiëneprotocol bij bezoek pluimveestallen (25 april 2024)

Het ministerie van LNV heeft op 24 april 2024 de bezoekersregeling voor pluimveestallen aangepast. Bezoek van pluimveestallen is weer toegestaan.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Nieuwe aanpak structureel rode bedrijven opfok (groot)ouderdieren vlees

De Certificerende Instantie (CI) van IKB Kip beoordeelt het gebruik van antibiotica bij opfokbedrijven twee keer per jaar en deelt de bedrijven in een van de drie categorieën rood, oranje of groen in. Als een bedrijf drie keer achtereen als een rood bedrijf is ingedeeld, dan is het bedrijf een structureel rood bedrijf.

Structureel rode bedrijven moeten een door AVINED aangewezen externe begeleider op eigen kosten inhuren. Voor de opfokbedrijven is hier onlangs een nadere invulling aan gegeven die beter tegemoet komt aan de praktijk van de opfokbedrijven.

Werkwijze voor structureel rode bedrijven opfok (groot)ouderdierenvlees

  1. Maak na ontvangst van de brief van de CI binnen 4 weken een afspraak met uw 1-op-1-dierenarts voor het opstellen van een verbeterplan (zie 2) en voor het invullen van een checklist bij de ontvangst van de kuikens (zie 3).
  2. De dierenarts stelt met het bedrijf een verbeterplan op via de digitale tool, zoals nu ook al geldt voor ‘rode’ bedrijven.
  3. Het bedrijf zorgt er voor dat bij de ontvangst van kuikens de 1-op-1-dierenarts en (indien van toepassing[1]) de opfokbegeleider de checklist ‘ontvangst kuikens opfokbedrijven’ invullen. Hiermee wordt het management en de kwaliteit van de kuikens beoordeeld. De checklist wordt ingevuld bij elke ontvangst van kuikens tot het bedrijf niet meer ingedeeld wordt als rood bedrijf.
  4. Aan de hand van de checklist kunnen de dierenarts en de opfokbegeleider, indien nodig, adviezen geven aan het opfokbedrijf.
  5. De 1-op-1-dierenarts zal 24 uur na opzet opnieuw een beoordeling doen van de kuikens. Deze beoordeling wordt ook ingevuld op de checklist.
  6. De checklist wordt na de tweede beoordeling door de dierenarts van het bedrijf per e-mail naar de GD gestuurd. De GD controleert of bedrijven de checklist laten invullen. De informatie uit deze checklisten wordt vanuit GD beschikbaar gemaakt voor AVINED en IKB Kip.
  7. Bij een volgende ontvangst van de kuikens wordt gecontroleerd of het bedrijf de adviezen van de dierenarts en opfokbegeleider heeft opgevolgd.
Checklist structureel rode bedrijven

 

[1] Als de dieren eigendom zijn van de opfokorganisatie is de opfokbegeleider aanwezig bij de ontvangst van de kuikens. Als het opfokbedrijf eigenaar is van de dieren is alleen zijn 1 op 1 dierenarts aanwezig.

Downloads

Checklist structureel veelgebruikers