Nieuws

Format keurmerk IKB PSB beschikbaar

In 2023 is het keurmerkreglement IKB PSB gewijzigd. Het keurmerk bestaat nu uit het logo van IKB PSB met daaronder de certificeerde activiteit(en) vermeld. Hiermee kunt u nog beter laten zien aan uw afnemers voor welke activiteiten u gecertificeerd bent en verkleinen we de kans dat bedrijven activiteiten uitvoeren waarvoor zij niet gecertificeerd zijn. Om

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 september a.s.

In overleg met de Adviescommissie IKB PSB is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB PSB voorbereid. Per 1 september 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving en de uitvoering van de controles nog efficiënter te laten verlopen.

Top 5 veelvoorkomende tekortkomingen IKB PSB-controles 2023

Wat kunt u doen om deze te voorkomen? De Certificerende Instantie Kiwa VERIN stelt na afloop van elk kalenderjaar een overzicht samen met daarin de veel voorkomende tekortkomingen tijdens IKB PSB controles. Dit betreffen veelvoorkomende tekortkomingen op de voorschriften. Wij geven u in deze nieuwsbrief graag een aantal tips om afkeur op deze voorschriften te

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

EU-doelstellingen Salmonella besmettingen in 2023

18 september 2024

De EU stelt jaarlijks doelstellingen voor het maximale percentage met Salmonella besmette koppels. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector de doelstellingen van de EU keer op keer behaald. Voor (groot)ouderdieren, vleeskuikens en vleeskalkoenen is dat in 2023 opnieuw gelukt. Helaas zijn de Salmonellabesmettingen bij leghennen in 2023 boven de EU doelstelling uitgekomen.

Hoewel de overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk om het aantal besmettingen in de legsector weer te laten dalen. Zo kunnen we gezamenlijk de voedselveiligheid borgen en onze exportpositie en afzet-/verwerkingsmogelijkheden behouden. In dit nieuwsbericht geven wij enkele handvatten voor het voorkomen van een Salmonella besmetting. Ook leest u hier terug wat u moet doen als er Salmonella wordt gevonden bij uw legkoppel.

Voor 2023 is het besmettingspercentage per schakel als volgt (tussen haakjes staat de EU-doelstelling):

(Groot)ouderdieren  0,40% (max. 1%)
Leghennen 3,46% (max. 2%)
Vleekuikens 0,11% (max. 1%)
Vleeskalkoenen 0,00% (max. 1%)