Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Grip op vogelgriep

18 augustus 2019

Zoals u weet hebben diverse pluimveebedrijven in België te maken met een uitbraak van een niet bestrijdingsplichtige vogelgriep (AI), type H3N1. Tot op heden zijn er geen besmettingen in Nederland bekend. Om de kans op insleep naar Nederland te verkleinen bij het aanvoeren of vervoeren van koppels uit of naar België, kunt u zichzelf de volgende vragen te stellen:

  1. Wat is de AI status van het koppel dat ik aanvoer?

    Verzeker u ervan dat de dieren die u aanvoert,  vóórdat ze getransporteerd worden niet besmet zijn met vogelgriep. Dit is extra belangrijk wanneer de dieren uit een AI risicogebied komen.

    Een dierenarts kan een klinische inspectie doen, maar monsters en het uitvoeren van een analyse op aanwezigheid van het AI-virus en afweerstoffen geven een nog beter beeld. Niet alle besmette dieren zullen immers ziek lijken. Het uitvoeren van onderzoek is ook onderdeel van het door de GD opgestelde ‘Sector draaiboek Aviaire Influenza H3N1’ op AVINED.nl.

    In België worden ook AI-onderzoeken gedaan. Wij raden u aan om navraag te doen naar de uitslagen van deze onderzoeken bij de verzender van de dieren. Dit is extra belangrijk voor dieren die nog lange tijd in Nederland verder leven, zoals (opfok)ouderdieren en eendagskuikens.

     

  2. Zijn de lege transportmiddelen schoon?

    Zorg ervoor dat de transportmiddelen waarin u de kuikens laadt schoon zijn. Laadt een Belgisch bedrijf bij u de vleeskuikens of jonge hennen? Vraag dan vooraf extra bevestiging dat de vrachtwagen en containers etc. goed gereinigd en ontsmet zijn. Brengt u dieren naar België? Zorg dan dat u met een schone wagen terugkomt naar Nederland.

     

  3. Zijn de wielen en wielkasten van vervoersmiddelen gereinigd?

    Zorg ervoor dat wielen en wielkasten van transportmiddelen worden gereinigd en ontsmet. Dit is ook een onderdeel van het nog steeds geldende nationale hygiëneprotocol. Dit Hygiëneprotocol is te vinden op: https://www.avined.nl/thema/informatie-vogelgriep.