Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Managen van het Salmonella risico op uw bedrijf

11 juni 2020

De Nederlandse pluimveesector werkt hard aan het laaghouden van Salmonellabesmettingen en dit lukt goed. Toch is er jaarlijks een aantal vleeskuikenkoppels waarbij een Salmonella Enteritidis of Salmonella Typhimurium (kortweg: SE/ST) besmetting wordt vastgesteld. De (financiële) gevolgen van een besmetting zijn groot, daarom brengen wij dit nogmaals onder uw aandacht.

Er is maar één positief overschoenmonster voor nodig om uw koppel vleeskuikens – wettelijk gezien – als besmet te markeren. Eventuele andere onderzoeken bij het koppel waarbij geen Salmonella wordt aangetoond maken geen verschil. Het is daarom goed erover na te denken hoe u dit risico op uw bedrijf wilt managen. Sluit bijvoorbeeld een verzekering af. Daarnaast is het aan te bevelen dit onderwerp met uw slachterij te bespreken.

Gevolgen salmonellabesmetting

Het vlees van koppels die besmet zijn met SE/ST moet worden verhit, alvorens het in de handel mag worden gebracht. Dit bemoeilijkt de afzet van het vlees en leidt tot hogere kosten en minder opbrengsten. Hoeveel dit scheelt, verschilt per geval (type vleeskuikens, waar was het vlees voor bestemd etc.). Er is wel een mogelijkheid om het vlees te laten testen, maar dat is een uitgebreide procedure die in de praktijk niet altijd lonend is.

Op onze website vindt u meer (algemene) informatie over Salmonella en o.a. een stroomschema met een overzicht van te nemen monsters.