Nieuws

Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Gasselternijveenschemond (10 oktober 2025)

Vanaf heden is afvoer van consumptie-eieren en vleeskuikens uit het beperkingsgebied Gasselternijveenschemond onder voorwaarden weer mogelijk.

Vogelgriep vastgesteld in Gasselternijveenschemond (7 oktober 2025)

Het ministerie van LVVN heeft gemeld dat in Gasselternijveenschemond (gemeente Aa en Hunze, provincie Drenthe) vogelgriep is vastgesteld op een bedrijf met vleeskuikenouderdieren.

AVINED biedt Pluimveevisie 2040 aan Minister Wiersma aan

Op 2 oktober 2025 heeft Kees de Jong, voorzitter van AVINED, de Pluimveevisie 2040 aangeboden aan minister Wiersma.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Managen van het Salmonella risico op uw bedrijf

11 juni 2020

De Nederlandse pluimveesector werkt hard aan het laaghouden van Salmonellabesmettingen en dit lukt goed. Toch is er jaarlijks een aantal vleeskuikenkoppels waarbij een Salmonella Enteritidis of Salmonella Typhimurium (kortweg: SE/ST) besmetting wordt vastgesteld. De (financiële) gevolgen van een besmetting zijn groot, daarom brengen wij dit nogmaals onder uw aandacht.

Er is maar één positief overschoenmonster voor nodig om uw koppel vleeskuikens – wettelijk gezien – als besmet te markeren. Eventuele andere onderzoeken bij het koppel waarbij geen Salmonella wordt aangetoond maken geen verschil. Het is daarom goed erover na te denken hoe u dit risico op uw bedrijf wilt managen. Sluit bijvoorbeeld een verzekering af. Daarnaast is het aan te bevelen dit onderwerp met uw slachterij te bespreken.

Gevolgen salmonellabesmetting

Het vlees van koppels die besmet zijn met SE/ST moet worden verhit, alvorens het in de handel mag worden gebracht. Dit bemoeilijkt de afzet van het vlees en leidt tot hogere kosten en minder opbrengsten. Hoeveel dit scheelt, verschilt per geval (type vleeskuikens, waar was het vlees voor bestemd etc.). Er is wel een mogelijkheid om het vlees te laten testen, maar dat is een uitgebreide procedure die in de praktijk niet altijd lonend is.

Op onze website vindt u meer (algemene) informatie over Salmonella en o.a. een stroomschema met een overzicht van te nemen monsters.