Nieuws

Gebruik hygiëneprotocol bij bezoek pluimveestallen (25 april 2024)

Het ministerie van LNV heeft op 24 april 2024 de bezoekersregeling voor pluimveestallen aangepast. Bezoek van pluimveestallen is weer toegestaan.

Ophokplicht volledig ingetrokken (24 april 2024)

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten de ophokplicht voor pluimvee per direct in te trekken voor de Gelderse vallei en de Limburgse Peel.

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Situatie vogelgriep

11 januari 2024

De laatste weken zijn in Nederland geen uitbraken van vogelgriep geweest bij professionele pluimveebedrijven en bij hobbypluimvee. De laatste uitbraak was op 2 december 2023. In de periode van 11 november 2023 tot 2 december waren er vijf uitbraken van vogelgriep in Nederland. Op deze site van de WUR vindt u een kaartje met de HPAI-besmettingen in Nederland, ook onder wilde vogels.

In de landen om ons heen is de situatie nog erg onrustig. In Duitsland zijn sinds medio december 2023 tien uitbraken van vogelgriep gemeld bij hobbypluimvee en professionele pluimveebedrijven. In België zijn vier uitbraken van HPAI gemeld in de maand december, de laatste op 29 december 2023. Ook in andere Europese landen worden nog geregeld HPAI-uitbraken gemeld.

Blijf alert!
Het is belangrijk om alert te blijven op de bioveiligheid van uw pluimveebedrijf. Nog steeds geldt: geen bezoek aan stal of andere vogelverblijfplaats, tenzij noodzakelijk. Kijk voor tips over bedrijfshygiëne op: Bedrijfshygiëne – AVINED