Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Stand van zaken vogelgriep (11 januari 2022)

11 januari 2022

In deze nieuwsbrief vindt u informatie over het volgende:

  • afvoermogelijkheden Bocholt;
  • hygiëneprotocol bij stalbezoek;
  • maatregelen bij vervoer van pluimvee.

Afvoermogelijkheden Bocholt (België)

  • Afvoer consumptie-eieren

De afvoer van eieren uit het Nederlandse deel van het 10-kilometergebied rond Bocholt dient te verlopen via een Nederlands aangewezen pakstation of aangewezen eierverwerker, incl. een aangewezen overslaglocatie (tussenstation). Vanaf vandaag is het weer mogelijk om het transport, onder voorwaarden, te laten plaatsvinden. Klik hier voor de aangewezen locaties, en neem voor meer informatie contact op met één van de aangewezen locaties.

  • Afvoer vleeskuikens

De NVWA wijst spoedig ook een slachterij aan voor het gebied. Dit betekent dat onder voorwaarden en met ontheffingen van de NVWA vleeskuikens afgevoerd kunnen worden. Op de site van AVINED staat hoe u een ontheffing kunt aanvragen.

  • Verplaatsing opfokdieren

Voor het verplaatsen van opfok (groot) ouderdieren of opfokleghennen geldt een termijn van twee weken na de laatste uitbraak in het gebied, voordat ontheffingen kunnen worden verleend door de NVWA. Aan deze ontheffingen zijn voorwaarden verbonden. Let op: begin tijdig met de procedure hiervan.

  • Afvoer broedeieren naar broederij

De afvoer van broedeieren door vermeerderingsbedrijven in het 10-kilometergebied is ook mogelijk twee weken na de bevestiging van de besmetting. Tot die tijd is de mogelijkheid geboden om deze af te voeren naar de industrie via een aangewezen ei- en verwerkingsbedrijf. Let op: begin tijdig met de procedure hiervan.

Hygiëneprotocol bij stalbezoek

Het bezoeken van een pluimveestal is verboden, tenzij dit bezoek noodzakelijk is in verband met diergezondheid, dierenwelzijn of volksgezondheid. Bij noodzakelijk bezoek in een stal geldt het hygiëneprotocol bezoekers pluimveebedrijven dat vorig jaar is aangescherpt. Er geldt een omkleed- en doucheverplichting. Zorg hierbij voor de volgende zaken:

  • Bedrijfseigen kleding en stalschoeisel
  • Voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen zoals haarnetjes, handschoenen en mondkapjes
  • Een geschikte douche om te gebruiken door de bezoeker

U kunt alle hygiënevoorwaarden nalezen in het hygiëneprotocol.

Hygiëneprotocol bezoekers pluimveebedrijven

Maatregelen bij vervoer van pluimvee

Eenden of kalkoenen mogen alleen vervoerd worden naar een slachterij, wanneer het vervoer rechtstreeks plaatsvindt, het vervoer plaatsvindt volgens het hygiëneprotocol, en na een klinische inspectie door de dierenarts. De verklaring dat op basis van een klinische inspectie de dieren geen ziekteverschijnselen vertonen, moet met de dieren worden meegezonden.

Dezelfde voorwaarden gelden ook voor het vervoer van pluimvee tussen commerciële pluimveebedrijven (bijv. het vervoer van opfokhennen naar een leghennenbedrijf).