Nieuws

Salmonellabesmettingen Nederland onder EU-doelstellingen

Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector alle doelstellingen van de EU voor 2022 gehaald. Daarvoor willen wij u bedanken!

Wijziging bemonsteringsfrequentie Salmonella (groot)ouderdierbedrijven per 1 juli 2023

De wettelijke bemonsteringsfrequentie voor Salmonella bij (groot)ouderdierbedrijven keert terug naar driewekelijks voor regulier onderzoek en twee keer per ronde voor officieel onderzoek.

Terugkijken: Webinar "Ontsmettten drinkwater(leiding) in pluimveestallen, waar moet ik op letten?"

Op 10 mei 2023 hebben ZLTO, AVINED (IKB Ei & IKB Kip) en SecurEggFarmer een webinar voor pluimveehouders en erfbetreders georganiseerd over ‘Ontsmetten drinkwater(leiding) in pluimveestallen’.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Update vogelgriep in België

18 juli 2019

Zoals u weet hebben diverse pluimveebedrijven in België te maken met een uitbraak van een laagpathogene vogelgriep (type H3N1). De aanpak van de verspreiding van het virus in België verloopt lastig, omdat H3N1 wettelijk gezien geen bestrijdingsplichtig virus is. Lees hier meer over de situatie in België.

Om het risico op insleep naar Nederland te verkleinen, adviseert IKB Kip het volgende:

  1. Wees alert

    Wees alert op ziekteverschijnselen, zodat besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts.

  2. Volg de hygiëneprotocollen

    Om besmetting en mogelijke verspreiding te voorkomen, adviseren wij u het hygiëneprotocol van IKB Kip te volgen (klik hier). De protocollen rondom o.a. transport en pluimveeservicebedrijven vindt u hier.

  3. Controleer schone vrachtwagens

    Hou ook aandacht voor lege vrachtwagens die afkomstig zijn uit België, denk hierbij aan het ophalen van vleeskuikens door een Belgische slachterij of als opfokpluimvee naar België wordt toegebracht. Organiseert u niet zelf het transport, benadruk dan bij de transporteur het belang van schone wagens.

Zo doen we samen onze uiterste best om H3N1 buiten onze landgrenzen te houden.