Nieuws

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vlekziekte-detectie in aanwezigheid van andere bacteriesoorten via PCR-test

9 september 2021

Vlekziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae (ERH). Er wordt vanuit gegaan dat deze bacterie algemeen in de omgeving voorkomt, waar zich ook andere bacteriesoorten bevinden. Bij kippen gaat vlekziekte gepaard met huidafwijkingen en verhoogde uitval door buikvliesontsteking en bloedvergiftiging. De ziekte wordt jaarlijks bij ongeveer vijf tot tien pluimveebedrijven aangetoond, met name bij leghennenbedrijven met uitloop. Dit leidt tot economische schade, vanwege verhoogde uitval. Om vlekziekte te kunnen detecteren in een omgeving met andere bacteriesoorten ontwikkelde GD, in opdracht van de pluimveesector, een realtime PCR-test.

Het doel van dit project was het ontwerpen en valideren van een Erysipelothrix rhusiopathiae (ERH) specifieke PCR, die gebruikt kan worden als diagnostische methode voor detectie van vlekziekte in omgevingsmonsters. Het project leidde tot een real-time PCR waarbij niet alleen vlekziekte in omgevingsmonsters opgespoord kan worden, maar ook in monsters waar andere micro-organismen voorkomen. Voor de ontwikkeling werden cloacamonsters (swabs of FTA-cards), stofmonsters (e-swabs) en miltmonsters (swabs of FTA-cards) als matrices gebruikt. Alle matrices die werden getest met de PCR voldeden aan de validatie criteria. De Erysipelothrix rhusiopathiae PCR is klaar voor gebruik.

Meer informatie

Dit veterinair praktijkonderzoek maakte deel uit van het onderzoeks- en innovatieprogramma 2020 van de pluimveesector. Dit programma wordt gecoördineerd door AVINED en gefinancierd door de pluimveesector.