Nieuws

Screening en kadaverbemonstering in plaats van preventief ruimen

In de plaats van preventief ruimen komt een dagelijkse screening en een kadaverbemonstering in een 3 km-zone rond het besmette bedrijf in het pluimveedichte gebied.

Niet meer (standaard) preventief ruimen bij vogelgriep in pluimveedichte gebieden

Het ministerie van LNV heeft het beleid van preventief ruimen van bedrijven bij vogelgriepbesmettingen gewijzigd.

Intrekking ophokplicht in regio 19 en versoepeling verbod bezoek pluimveestallen (30-08-23)

Het ministerie van LNV heeft besloten de ophokplicht met ingang van 31 augustus 2023 ook in regio 19 (De Peel) in te trekken.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Moergestel (5 januari)

11 januari 2021

In Moergestel (gemeente Oisterwijk, provincie Noord Brabant) is bij een bedrijf met kalkoenen vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 18.000 dieren.

In het 3 kilometergebied rond het besmette bedrijf liggen 6 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 21 andere pluimveebedrijven. De minister van LNV heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze 10 kilometerzone. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. In samenwerking met de brancheorganisaties en de NVWA werkt AVINED aan aanwijzingen voor (tussen)locaties voor de afvoer van vleeskuikens en consumptie-eieren. Als hier meer over bekend is dan informeert u AVINED via een nieuwsbrief, waarschijnlijk later deze week. Lees meer over Moergestel op de website van LNV.

Data intrekking BT-gebieden

Inmiddels zijn er verschillende beschermings- en toezichtsgebieden (BT-gebied) ingetrokken. De intrekkingsdata voor de overige gebieden staan in de onderstaande tabel:

B-gebied BT-gebied
Maasland 27-12-2020 05-01-2021
Sint Annaparochie 30-12-2020 08-01-2021
Buitenpost 06-01-2021 15-01-2021
Moergestel Nog niet bekend Nog niet bekend

In principe wordt een BT-gebied (10 km) weer vrijgegeven na 30 dagen vanaf de dag dat de eerste R&O heeft plaatsgevonden om 00:00 uur. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Een B-gebied (3 km) wordt in principe na 21 dagen weer ingetrokken.

Ook nieuwe HPAI-uitbraken in Europa

Het aantal HPAI-uitbraken neemt nog steeds toe in Europa. Er zijn diverse uitbraken gemeld op commerciële pluimveebedrijven, zoals in Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Zweden. Ook worden er nog steeds besmette wilde vogels gevonden.

  • Duitsland: In Duitsland zijn sinds 23 december 2020 tien kalkoenenbedrijven besmet geraakt met HPAI in de Landkreisen Cloppenburg en Oldenburg in Nedersaksen. Ook is er een ganzenbedrijf besmet bij Leipzig in Saksen.
  • Frankrijk: de OIE meldt eind 2020 tientallen uitbraken van vogelgriep bij kleinere bedrijven in het Zuidwesten van Frankrijk. Het betreft een regio waar veel eenden worden gehouden voor de productie van foie gras. De autoriteiten zetten in op verplichte preventieve ruiming van pluimvee.
  • Denemarken: volgens lokale Deens autoriteiten is er begin dit jaar ook een vleeskuikenbedrijf getroffen met H5N8 in Denemarken (gemeente Viborg, regio Midden-Jutland). Het gaat om 9.000 dieren.
  • Zweden: op 4 januari meldt de OIE een uitbraak van H5N8 op een Zweeds op een bedrijf met +/- 18.000 vleeskuikenouderdieren (gemeente Sjöbo in Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden).

Herhaling: zorg voor een goede bioveiligheid

AVINED blijft de volgende dringende boodschap herhalen: blijf alert op de bioveiligheidsstatus van uw bedrijf. Wees ook alert op klinische verschijnselen van AI, zodat besmetting in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt. Meldt een verdenking van vogelgriep tijdig bij de NVWA.

Meldcriteria en meldpunt NVWA Tips voor goede bioveiligheid