Bedrijfshygiëne

Hygiëne is van uiterst belang voor een goede gezondheid van mens en dier. Goede hygiëne kan namelijk het risico op insleep en versleep van ziektekiemen verkleinen en daarmee schade en kosten besparen. Door een verhoogd risico op o.a. uitbraken van vogelgriep (AI) of een besmetting met bijvoorbeeld NCD, Salmonella, ILT en Coryza wordt goede hygiëne steeds belangrijker. 

Hieronder vindt u een aantal praktische tips voor de realisatie van een goede hygiëne op uw bedrijf in relatie tot vogelgriep:

Een goede bedrijfshygiëne speelt ook een belangrijk rol bij het voorkomen van insleep en versleep van andere ziektekiemen (virussen, bacteriën, parasieten, etc). Deze tips kunt u dus niet alleen raadplegen in relatie tot vogelgriep, maar ook voor bijvoorbeeld Salmonella, Mycoplasma, ILT en Gumboro. Let op: de eigenschappen van de ziekteverwekker spelen een rol bij de insleep en versleep. Alle maatregelen zijn relevant, de relatieve bijdrage van de verschillende tips en tricks bij het verminderen van het risico kan wel verschillen. 

Monitoring & Meldplicht

Om de kans op insleep en versleep van een dierziekte te verkleinen is hygiëne niet het enige aspect dat een verschil kan maken. Het structureel monitoren van dierziektes en het verplicht melden van symptomen spelen ook een belangrijke rol.

Roadmap Vogelgriep

Gezien de structurele dreiging van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) voor de Nederlandse pluimveesector, ontwikkelden AVINED, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Dierenbescherming een plan van aanpak. Met als doel het verkleinen van de risico’s op uitbraken van HPAI en de nadelige gevolgen hiervan. Lees hier meer over het plan van aanpak.