Nieuws

Onderzoeksvragen of ideeën? Laat het AVINED weten

Uw mening als ondernemer in de pluimveesector telt. Niemand weet beter welke ontwikkelingen nodig zijn om (toekomstige) uitdagingen de baas te zijn. Dus, mocht u ideeën of interessante kennisvragen hebben, laat dit vooral weten via onze website.

Facturatie maart 2023

In de week van 20 maart worden de facturen van ADB en AVV verzonden.

Omschakeling van Bio naar Scharrel

Regelmatig krijgt AVINED vragen van legpluimveehouders die willen omschakelen van biologische houderijvorm naar houderijvorm scharrel of vrije uitloop. Graag informeren wij u over de stappen die hierbij komen kijken.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

IKB Kip: Uitvoer onderzoeken in tijden van vogelgriep

7 maart 2022

Het uitvoeringsbesluit IKB Kip is geactualiseerd op 28 januari 2022. Vanwege vogelgriep kunnen de controles niet altijd op de gewoonlijke manier uitgevoerd worden. Zo mag, in verband met het wettelijke bezoekverbod, bezoek aan de stallen alleen wanneer dit noodzakelijk is. Deze regelgeving rondom AI kan ertoe leiden dat u tijdelijk niet kunt voldoen aan een IKB Kip voorschrift. Als dit het geval is, dan kunt u dit schriftelijk melden bij het secretariaat IKB Kip via info@ikbkip.nl. Vermeld hierbij uw bedrijfsnaam, KIP-nummer, het voorschrift en de reden van het knelgeval op uw bedrijf.

Als voorbeeld kunt u onder andere denken aan het jaarlijkse drinkwateronderzoek (voorschrift F15 uit IKB Kip Bijlage 1.2). Als er geen aanleiding is om specifiek in deze periode het wateronderzoek uit te voeren, dan heeft u te maken met het verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen dat door de overheid is ingesteld. Als er wel aanleiding is (bijv. ziekteverschijnselen of verminderde wateropname bij de dieren) dan is het stalbezoek toegestaan en mag uw dierenarts of HOSOWO-instantie de stal wel in om watermonsters te nemen.

Aangezien het IKB-wateronderzoek iedere 12 maanden moet worden uitgevoerd, heeft u dit mogelijk eerder al gedaan, of is daar voor uw bedrijf in de komende maanden (als het bezoekverbod wordt opgeheven) nog tijd voor. Als in uw geval er geen ruimte meer is, zoek dan tijdig (vóór verloop van de 12 maanden) contact met het secretariaat IKB Kip zoals hierboven beschreven.

Klik hier voor het uitvoeringsbesluit IKB Kip