Nieuws

Screening en kadaverbemonstering in plaats van preventief ruimen

In de plaats van preventief ruimen komt een dagelijkse screening en een kadaverbemonstering in een 3 km-zone rond het besmette bedrijf in het pluimveedichte gebied.

Niet meer (standaard) preventief ruimen bij vogelgriep in pluimveedichte gebieden

Het ministerie van LNV heeft het beleid van preventief ruimen van bedrijven bij vogelgriepbesmettingen gewijzigd.

Intrekking ophokplicht in regio 19 en versoepeling verbod bezoek pluimveestallen (30-08-23)

Het ministerie van LNV heeft besloten de ophokplicht met ingang van 31 augustus 2023 ook in regio 19 (De Peel) in te trekken.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Update vogelgriep (07-09-2021)

7 september 2021

In dit nieuwsbericht: vogelgriep bij een handelaar in vogels in België en datum intrekking beperkingsgebied (3- en 10-km gebied) Heeten.

Vogelgriep bij handelaar in Menen (België)

Op 2 september 2021 is bij vogels van een handelaar in het Belgische Menen (West-Vlaanderen) een besmetting met hoogpathogeen vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. De bij de handelaar aanwezige vogels zijn geruimd. Conform de Europese regels is een 3 km- en 10 km- gebied vastgesteld met beperkende maatregelen voor het vervoer van o.a. pluimvee. Deze besmetting geeft maar weer aan dat het vogelgriepvirus nog altijd aanwezig is en dat er risico blijft bestaan op introductie van HPAI op pluimveebedrijven. Waakzaamheid en een goed hygiëne blijven geboden. BUTON

Beperkingsgebied Heeten

Het beperkingsgebied (3- en 10-km gebied) rond Heeten wordt met ingang van 24 september 2021 ingetrokken. Vanaf 24 september gelden dus geen beperkende maatregelen meer in dit gebied. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Tot 24 september tijd geldt een vervoersverbod voor o.a. pluimvee in het beperkingsgebied. Op dit verbod zijn uitzonderingen mogelijk.  Klik hier voor een overzicht van de aanwijzingen, procedures en ontheffingen