Nieuws

Vlekziekte-detectie in aanwezigheid van andere bacteriesoorten via PCR-test

GD ontwikkelde in opdracht van de pluimveesector een relatime PCR-test om vlekziekte te kunnen detecteren in een omgeving met andere bacteriesoorten.

Nieuw serotype betrokken bij Coryza-uitbraken, bieden bestaande vaccins bescherming?

GD zocht in opdracht van de pluimveesector uit of beschikbare vaccins bescherming bieden tegen het nieuwe serotype van Avibacterium paragallinarum (AvP).

Pootproblemen bij leghennen: op zoek naar de oorzaak

GD heeft in opdracht van de pluimveesector een pilot opgezet om meer inzicht te krijgen in ‘tenenpikkerij’.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Lichtmanagement bij vleeskuikens en opfokleghennen

Doel: Verbeteren welzijn en productie van vleeskuikens en opfokleghennen.
Thema: Preventieve diergezondheid incl. welzijn
Looptijd: 2021-2024
Bijdrage sectoren: Vleespluimvee en legsector
Financiering OB (€) 250.000 (2021, 2022, 2023, 2024)
Projectpartners: Vleeskuikens: AVINED, Aviagen EPI, Hubbard, Signify, Norsk Kylling en Wageningen Livestock Research
Opfokleg: AVINED, Big Dutchman, Lohmann Breeders en Wageningen Livestock Research
Meer informatie:

 

Licht is een belangrijk aspect in het management van pluimvee, aangezien het welzijn, gezondheid en productie beïnvloedt. In het FUNCTILIGHT-project wordt onderzocht hoe welzijn en de productie verbeterd kunnen worden voor zowel vleeskuikens als opfok leghennen door het verstrekken van een optimaal licht programma.

Dit project levert op:

  • Fundamentele kennis over de voorkeur en behoeften van vleeskuikens (regulier en trager groeiend) en opfok leghennen op het gebied van licht aspecten (lichtspectrum, -intensiteit en -bron).
  • Optimale lichtprogramma’s voor vleeskuikens die natuurlijk gedrag stimuleren, dierenwelzijn verbeteren en productie verhogen.
  • Optimale lichtprogramma’s voor opfok leghennen die natuurlijk gedrag stimuleren, de ontwikkeling van schadelijk pikgedrag voorkomen en dierenwelzijn verbeteren.

Aanpak

Het project is opgedeeld in werkpakket 1 voor vleeskuikens en werkpakket 2 voor opfokleghennen. Deze werkpakketten lopen parallel aan elkaar. De werkpakketten zijn een combinatie van kleinschalige fundamentele experimenten en grootschalig praktijkonderzoek. Hierbij werken onderzoeksinstellingen samen met private bedrijven en de primaire sector, om tot een goed toepasbaar resultaat en een snelle vertaling van kennis naar de praktijk te komen.

Werkpakket 1 – vleeskuikens
In werkpakket 1 werken Signify, Aviagen EPI, Hubbard, Norsk Kylling, AVINED en Wageningen Livestock Research samen aan het onderzoeken van:

  • Voorkeuren van regulier en trager groeiende vleeskuikens voor lichtintensiteit en -kleur.
  • Het effect van kunstmatig en natuurlijk daglicht op welzijn en productie van vleeskuikens (trager groeiend) en de voorkeuren van vleeskuikens (regulier en trager groeiend) voor verschillende bronnen en eigenschappen van daglicht.
  • Het effect van dynamische lichtprogramma’s en ruimtelijke variatie in lichtintensiteit en -kleur op commerciële koppels (regulier en trager groeiend).
  • Functionele lichtprogramma’s, gebaseerd op de resultaten uit bovenstaande onderzoeken.

Werkpakket 2 – opfok leghennen
In werkpakket 2 werken Big Dutchman, Lohmann Breeders, AVINED en Wageningen Livestock Research samen aan het onderzoeken van:

  • De voorkeur van opfok leghennen (wit en bruin) voor lichtintensiteit en UV licht.
  • Het effect van lichtintensiteit en UV licht op het welzijn en navigatievermogen van opfok leghennen.
  • Functionele lichtprogramma’s, gebaseerd op de resultaten uit bovenstaande onderzoeken.

Status

Dit project is in 2021 gestart. Er zijn nog geen resultaten te melden.