Nieuws

Onderzoeksagenda 2021 gepubliceerd

De Onderzoeksagenda 2021 is gepubliceerd. Ondernemers kunnen zelf ook kennisvragen indienen via onze website.

Project RENEW gestart

Multidisciplinair onderzoek gestart om voedselverspilling bij food service en retail hoogwaardig te benutten voor duurzaam veevoer

Facturatie door AVINED op 21 april 2021

Rond 21 april worden de facturen vanuit AVINED verstuurd. Dit betekent dat u een factuur kunt verwachten voor een of meerdere van de onderstaande zaken. Mogelijk ontvangt u, als u deelnemer bent van QS, rond deze datum ook een factuur voor de QS deelnemersbijdrage 2021 (vanuit PLUIMNED). AVV onderzoeksbijdrage 2020 De onderzoeksbijdrage maakt onderzoek en

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Lichtmanagement bij vleeskuikens en opfokleghennen

Doel: Verbeteren welzijn en productie van vleeskuikens en opfokleghennen.
Thema: Preventieve diergezondheid incl. welzijn
Looptijd: 2021-2024
Bijdrage sectoren: Vleespluimvee en legsector
Financiering OB (€) 250.000 (2021, 2022, 2023, 2024)
Projectpartners: Vleeskuikens: AVINED, Aviagen EPI, Hubbard, Signify, Norsk Kylling en Wageningen Livestock Research
Opfokleg: AVINED, Big Dutchman, Lohmann Breeders en Wageningen Livestock Research
Meer informatie:

 

Licht is een belangrijk aspect in het management van pluimvee, aangezien het welzijn, gezondheid en productie beïnvloedt. In het FUNCTILIGHT-project wordt onderzocht hoe welzijn en de productie verbeterd kunnen worden voor zowel vleeskuikens als opfok leghennen door het verstrekken van een optimaal licht programma.

Dit project levert op:

  • Fundamentele kennis over de voorkeur en behoeften van vleeskuikens (regulier en trager groeiend) en opfok leghennen op het gebied van licht aspecten (lichtspectrum, -intensiteit en -bron).
  • Optimale lichtprogramma’s voor vleeskuikens die natuurlijk gedrag stimuleren, dierenwelzijn verbeteren en productie verhogen.
  • Optimale lichtprogramma’s voor opfok leghennen die natuurlijk gedrag stimuleren, de ontwikkeling van schadelijk pikgedrag voorkomen en dierenwelzijn verbeteren.

Aanpak

Het project is opgedeeld in werkpakket 1 voor vleeskuikens en werkpakket 2 voor opfokleghennen. Deze werkpakketten lopen parallel aan elkaar. De werkpakketten zijn een combinatie van kleinschalige fundamentele experimenten en grootschalig praktijkonderzoek. Hierbij werken onderzoeksinstellingen samen met private bedrijven en de primaire sector, om tot een goed toepasbaar resultaat en een snelle vertaling van kennis naar de praktijk te komen.

Werkpakket 1 – vleeskuikens
In werkpakket 1 werken Signify, Aviagen EPI, Hubbard, Norsk Kylling, AVINED en Wageningen Livestock Research samen aan het onderzoeken van:

  • Voorkeuren van regulier en trager groeiende vleeskuikens voor lichtintensiteit en -kleur.
  • Het effect van kunstmatig en natuurlijk daglicht op welzijn en productie van vleeskuikens (trager groeiend) en de voorkeuren van vleeskuikens (regulier en trager groeiend) voor verschillende bronnen en eigenschappen van daglicht.
  • Het effect van dynamische lichtprogramma’s en ruimtelijke variatie in lichtintensiteit en -kleur op commerciële koppels (regulier en trager groeiend).
  • Functionele lichtprogramma’s, gebaseerd op de resultaten uit bovenstaande onderzoeken.

Werkpakket 2 – opfok leghennen
In werkpakket 2 werken Big Dutchman, Lohmann Breeders, AVINED en Wageningen Livestock Research samen aan het onderzoeken van:

  • De voorkeur van opfok leghennen (wit en bruin) voor lichtintensiteit en UV licht.
  • Het effect van lichtintensiteit en UV licht op het welzijn en navigatievermogen van opfok leghennen.
  • Functionele lichtprogramma’s, gebaseerd op de resultaten uit bovenstaande onderzoeken.

Status

Dit project is in 2021 gestart. Er zijn nog geen resultaten te melden.