Nieuws

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 maart 2024

Per 1 maart 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB. Deze wijzigingen zijn doorgevoerd om het schema actueel te houden met nieuwe wet- en regelgeving.

Jaarplannen en deelnemersbijdrage

De deelnemersbijdrage 2024 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten is voorkomen.

Wie oft machen Sie von der Dusche Gebrauch?

Der Geflügelsektor wird unter anderem mit der Geflügelpest konfrontiert und verfügt nur über ein begrenztes Potenzial zur Prävention. Aus diesem Grund möchten wir nochmals auf die Bedeutung des Duschens hinweisen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

M.s. infecties schadelijk voor vleeskuikens

10 juni 2020

Mycoplasma synoviae (M.s.) komt regelmatig voor in de Nederlandse pluimveehouderij, zowel bij leghennen (± 70%) als bij vleeskuikens (>40%). Dankzij de georganiseerde monitoringsaanpak van de pluimveesector is het aantal M.s.-infecties de afgelopen jaren afgenomen, de fokkerij is zelfs vrij van M.s. Het uitvoeren van onderzoek speelt hierbij een belangrijke rol. In opdracht van de pluimveesector onderzocht GD het ziekmakend vermogen van twee Nederlandse M.s.-stammen voor vleeskuikens. Conclusie: M.s.-infecties zijn schadelijk voor vleeskuikens.

Het ziekmakende vermogen van de M.s.-bacterie is verschillend en is afhankelijk van de stam. Zo zijn er bij kippen en kalkoenen M.s. stammen actief die zelf ziekte kunnen veroorzaken. Ook zijn er stammen die vooral schadelijk zijn in het ademhalingsapparaat in aanwezigheid van andere ziekmakende kiemen. Bij leggende dieren veroorzaakt M.s. productiedalingen, eipuntschaal afwijkingen en gewrichtsproblemen. Bij vleeskalkoenen is M.s. verantwoordelijk voor pootproblemen en ademhalingsproblemen.

In opdracht van de pluimveesector onderzocht GD het ziekmakende vermogen van twee Nederlandse M.s.-stammen voor vleeskuikens, namelijk:

 • M.s.-stam afkomstig uit aangetaste gewrichten;
 • M.s.-stam afkomstig uit luchtzakontsteking.

Het onderzoek is gefinancierd door de onderzoeksbijdrage van de pluimveesector.

M.s.-stammen veroorzaken luchtzaklaesies en waterbuik

Het onderzoek is uitgevoerd met commerciële vleeskuikens, afkomstig van M.s.-vrije en niet-M.s.-gevaccineerde moederdieren. Uit het onderzoek bleek het volgende:

 • Beide M.s.-stammen vestigen zich ‘goed’ in commerciële vleeskuikens
 • Beide stammen veroorzaken milde zichtbare verschijnselen en lage sterfte
 • M.s. gewrichtsstam richt meer schade aan dan de M.s. luchtzakstam, bijvoorbeeld in problemen met de ademhaling
 • M.s. gewrichtsstam liet geen gewrichtsafwijkingen gezien
 • Beide M.s.-stammen met en zonder IB-oogdruppelvaccinatie leiden tot luchtzakbeschadigingen, waterbuik en verminderde groei
  • Luchtzakbeschadigingen en waterbuik kunnen leiden tot een verhoogde afkeur aan de slachtlijn
  • De combinatie met IB-oogdruppel versterkt de effecten van een M.s.-infectie waaronder ook de groei. De combinatie met IB-oogdruppel leidde tot een verminderde groei (-15%).

Conclusie: M.s. infecties schadelijk voor vleeskuikens

De onderzoeksresultaten laten zien dat M.s. schadelijk is voor vleeskuikens. Blootstelling aan M.s. leidde namelijk tot verminderde groei, luchtzakbeschadigingen en waterbuiken. De resultaten benadrukken de impact van M.s. op de pluimveesector. M.s. komt namelijk frequent voor op vleeskuikenbedrijven. Vleeskuikens kunnen niet alleen besmet raken vanuit de omgeving, maar ook via overdracht van besmette moederdieren naar nakomelingen. Dit leidt tot verminderde technische resultaten bij vleeskuikens, zoals verminderde groei en toegenomen afkeuringen aan de slachtlijn. Goede hygiënemaatregelen en aanpak van M.s. in de vermeerderingsdieren spelen hierbij een belangrijke rol.

Lees hier meer over veterinaire praktijkonderzoeken, gefinancierd door de pluimveesector via de onderzoeksbijdrage. Lees op de website van GD meer over Mycoplasma synoviae (M.s.)