Nieuws

Onderzoeksvragen of ideeën? Laat het AVINED weten

Uw mening als ondernemer in de pluimveesector telt. Niemand weet beter welke ontwikkelingen nodig zijn om (toekomstige) uitdagingen de baas te zijn. Dus, mocht u ideeën of interessante kennisvragen hebben, laat dit vooral weten via onze website.

Facturatie maart 2023

In de week van 20 maart worden de facturen van ADB en AVV verzonden.

Omschakeling van Bio naar Scharrel

Regelmatig krijgt AVINED vragen van legpluimveehouders die willen omschakelen van biologische houderijvorm naar houderijvorm scharrel of vrije uitloop. Graag informeren wij u over de stappen die hierbij komen kijken.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

M.s. infecties schadelijk voor vleeskuikens

10 juni 2020

Mycoplasma synoviae (M.s.) komt regelmatig voor in de Nederlandse pluimveehouderij, zowel bij leghennen (± 70%) als bij vleeskuikens (>40%). Dankzij de georganiseerde monitoringsaanpak van de pluimveesector is het aantal M.s.-infecties de afgelopen jaren afgenomen, de fokkerij is zelfs vrij van M.s. Het uitvoeren van onderzoek speelt hierbij een belangrijke rol. In opdracht van de pluimveesector onderzocht GD het ziekmakend vermogen van twee Nederlandse M.s.-stammen voor vleeskuikens. Conclusie: M.s.-infecties zijn schadelijk voor vleeskuikens.

Het ziekmakende vermogen van de M.s.-bacterie is verschillend en is afhankelijk van de stam. Zo zijn er bij kippen en kalkoenen M.s. stammen actief die zelf ziekte kunnen veroorzaken. Ook zijn er stammen die vooral schadelijk zijn in het ademhalingsapparaat in aanwezigheid van andere ziekmakende kiemen. Bij leggende dieren veroorzaakt M.s. productiedalingen, eipuntschaal afwijkingen en gewrichtsproblemen. Bij vleeskalkoenen is M.s. verantwoordelijk voor pootproblemen en ademhalingsproblemen.

In opdracht van de pluimveesector onderzocht GD het ziekmakende vermogen van twee Nederlandse M.s.-stammen voor vleeskuikens, namelijk:

 • M.s.-stam afkomstig uit aangetaste gewrichten;
 • M.s.-stam afkomstig uit luchtzakontsteking.

Het onderzoek is gefinancierd door de onderzoeksbijdrage van de pluimveesector.

M.s.-stammen veroorzaken luchtzaklaesies en waterbuik

Het onderzoek is uitgevoerd met commerciële vleeskuikens, afkomstig van M.s.-vrije en niet-M.s.-gevaccineerde moederdieren. Uit het onderzoek bleek het volgende:

 • Beide M.s.-stammen vestigen zich ‘goed’ in commerciële vleeskuikens
 • Beide stammen veroorzaken milde zichtbare verschijnselen en lage sterfte
 • M.s. gewrichtsstam richt meer schade aan dan de M.s. luchtzakstam, bijvoorbeeld in problemen met de ademhaling
 • M.s. gewrichtsstam liet geen gewrichtsafwijkingen gezien
 • Beide M.s.-stammen met en zonder IB-oogdruppelvaccinatie leiden tot luchtzakbeschadigingen, waterbuik en verminderde groei
  • Luchtzakbeschadigingen en waterbuik kunnen leiden tot een verhoogde afkeur aan de slachtlijn
  • De combinatie met IB-oogdruppel versterkt de effecten van een M.s.-infectie waaronder ook de groei. De combinatie met IB-oogdruppel leidde tot een verminderde groei (-15%).

Conclusie: M.s. infecties schadelijk voor vleeskuikens

De onderzoeksresultaten laten zien dat M.s. schadelijk is voor vleeskuikens. Blootstelling aan M.s. leidde namelijk tot verminderde groei, luchtzakbeschadigingen en waterbuiken. De resultaten benadrukken de impact van M.s. op de pluimveesector. M.s. komt namelijk frequent voor op vleeskuikenbedrijven. Vleeskuikens kunnen niet alleen besmet raken vanuit de omgeving, maar ook via overdracht van besmette moederdieren naar nakomelingen. Dit leidt tot verminderde technische resultaten bij vleeskuikens, zoals verminderde groei en toegenomen afkeuringen aan de slachtlijn. Goede hygiënemaatregelen en aanpak van M.s. in de vermeerderingsdieren spelen hierbij een belangrijke rol.

Lees hier meer over veterinaire praktijkonderzoeken, gefinancierd door de pluimveesector via de onderzoeksbijdrage. Lees op de website van GD meer over Mycoplasma synoviae (M.s.)