Card image cap

Ophokplicht grotendeels ingetrokken (26 maart 2024)

27 maart 2024

Het ministerie van LNV meldt dat de ophok- en afschermplicht voor pluimvee per direct is ingetrokken voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7, 10 en 19) vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.

Card image cap

Beoordeling vogelgriepsituatie deskundigengroep

6 februari 2024

Op dit moment is de kans op introductie van vogelgriep op een pluimveebedrijf ‘medium’. Zonder ophokplicht zou dit ‘medium tot hoog’ zijn.

Card image cap

Melden verdenkingen en bioveiligheid

6 februari 2024

Het ministerie van LNV stelt dat pluimveehouders en dierenartsen verdenkingen van vogelgriep snel melden en ook geregeld monsters insturen.

Card image cap

Tweede R&O pluimveevervoer uit uit andere landen

6 februari 2024

De NVWA heeft Zweden toegevoegd aan de lijst met landen, waarvoor een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) voor vervoersmiddelen met pluimvee en broedeieren verplicht is.

Card image cap

Situatie vogelgriep

11 januari 2024

De laatste weken zijn in Nederland geen uitbraken van vogelgriep geweest bij professionele pluimveebedrijven en bij hobbypluimvee. In de landen om ons heen is de situatie nog erg onrustig.

Card image cap

Meerdere landen: extra R&O vervoermiddelen verplicht

11 januari 2024

De NVWA heeft de landenlijst met verplichte tweede reiniging en ontsmetting voor vervoermiddelen van pluimvee en broedeieren geactualiseerd, vanwege recente uitbraken van vogelgriep (HPAI) onder gehouden pluimvee in Frankrijk, Litouwen, Roemenië en Slowakije.

Card image cap

Intrekkingsdatum beperkingsgebieden Alphen aan den Rijn en Putten

19 december 2023

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen.

Card image cap

Nu ook in Duitsland en België: extra R&O vervoermiddelen verplicht

19 december 2023

De NVWA heeft de EU-landenlijst met verplichte 2e R&O voor pluimvee en broedeieren geactualiseerd.

Card image cap

Aanbod voor studiegroepen: Verbeter de bedrijfszoneringen en looproutes op uw bedrijf – ook online!

19 december 2023

Verbeter in een onlinesessie met ZLTO de bedrijfszoneringen en looproutes op uw bedrijf met behulp van MS Teams, Paint 3D en Google Maps.

Card image cap

Bijeenkomst over bioveiligheid voor dierenartsen en adviseurs: maatregelen ter ondersteuning van de pluimveehouder

19 december 2023

ZLTO organiseert op 1 februari kosteloos een bijeenkomt over bioveiligheid voor dierenartsen en adviseurs: maatregelen ter ondersteuning van de pluimveehouder.