Nieuws

Nieuw convenant Diergezondheidsfonds (26 april 2024)

De pluimveesector heeft samen met de andere veehouderijsectoren nieuwe afspraken gemaakt met het ministerie van LNV over het Diergezondheidsfonds (DGF) voor de periode 2025 t/m 2029.

Wijzigingen IKB Kip certificatieschema per 1 juni 2024

In overleg met het Centraal College van Deskundigen (CCvD) IKB Kip is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB Kip voorbereid. De wijzigingen gaan over verschillende onderwerpen. Zo zijn onder andere wijzigingen doorgevoerd om aan te sluiten bij de gewijzigde wet- en regelgeving rondom nood- en alarmsystemen. Meer informatie leest u in deze nieuwsbrief.

Gebruik hygiëneprotocol bij bezoek pluimveestallen (25 april 2024)

Het ministerie van LNV heeft op 24 april 2024 de bezoekersregeling voor pluimveestallen aangepast. Bezoek van pluimveestallen is weer toegestaan.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Hoe vaak maakt u gebruik van de douche?

1 december 2023

De pluimveesector wordt onder andere door het vogelgriepvirus op de proef gesteld, en heeft een beperkt arsenaal om het virus te voorkomen. Daarom willen we nogmaals het belang van het douchen benoemen. De douche verhoogt de biosecurity, oftewel het pakket aan preventieve maatregelen met als doel het risico op verspreiding van ziektekiemen te minimaliseren. De douche is onderdeel van het hele pakket aan hygiënemaatregelen, waarbij indouchen vooral van belang is voor het pluimveebedrijf zelf en uitdouchen voor de pluimveesector als collectief.

Waarom een douche?

Vanaf 1 juli 2028 bent u verplicht de beschikking te hebben over een doorloop-douche, conform de IKB Kip-voorschriften. Beschikt u als pluimveehouder over een douche op het perceel, maar voldoet deze niet aan het doorloop-principe, dan geldt een overgangstermijn tot 1 juli 2028. Dit gaat veelal over een instapdouche (zelfde kant in als uit). Bij een instapdouche is namelijk maar één deur aanwezig, waardoor er geen fysieke scheiding is tussen het vuile en het schone gedeelte. Hierdoor overlappen de looproutes en is er kans op kruisbesmetting. U kunt hier teruglezen waar de douche aan moet voldoen.